Lleida retira el carrer del marquès que va instigar l'intent de genocidi del poble gitano

La Paeria ret homenatge al col·lectiu amb la descoberta d'una placa commemorativa en record de les víctimes gitanes de la gran Redada


L'Ajuntament de Lleida ha retirat del nomenclàtor municipal el carrer dedicat al Marquès de l'Ensenada, que va intentar exterminar el poble gitano, i a partir d'ara passarà a dir-se de la Marinada. El nom l'han proposat els mateixos veïns de Llívia, que és la partida on es troba ubicat el carrer.

Aquest dilluns Lleida ha homenatjat el poble gitano amb la descoberta d'una placa commemorativa als porxos de la Paeria, en record de les víctimes gitanes de la gran Redada del 30 de juliol de 1749, quan el Marquès d'Ensenda va intentar exterminar aquest poble. L'alcalde Fèlix Larrosa ha assegurat que Lleida “és una ciutat plural, de diàleg i consens” i que l'acció d'avui n'és un exemple.

Els gitanos de la Plataforma 8 d'abril han qualificat la jornada “d'històrica”. L'acte ha tingut una especial significació ja que el paer en cap, Fèlix Larrosa, ha lliurat a la Plataforma 8 d'abril el decret d'Alcaldia amb el canvi de nom del carrer dedicat a aquest marquès. L'alcalde ha explicat que amb aquest homenatge es compleix un acord que, d'una banda, respon a un acte de Memòria Històrica, recordant “un personatge fosc de l'Estat que no mereixia tenir un nom de carrer”, i de l'altra, posa en valor la lluita per la igualtat que fan els col·lectius d'aquesta ètnia a Lleida i arreu.

El paer en cap ha recordat la reunió que va mantenir amb col·lectius gitanos en què es va parlar d'aspectes que s'han de seguir treballant i ha apuntat com a eixos primordials l'educació i l'accés a l'ocupació i a l'habitatge, claus per ampliar les oportunitats d'aquest col·lectiu i per avançar com a societat.

En representació de la Plataforma 8 d'abril, Jeremías Jiménez, ha assegurat que la d'avui és una jornada “històrica” per als gitanos de la ciutat i d'arreu i ha destacat que “Lleida, és una ciutat pionera, com sempre, i promotora d'unió i igualtat”. Jiménez creu que s'ha de lluitar per un futur millor per als joves i ha exposat alguns dels aspectes en els quals s'ha d'incidir, com evitar la segregació escolar i afavorir l'educació.

Segons ha dit, s'han de construir projectes basats en pau i igualtat. Jeremías Jiménez ha esmentat diversos fets històrics que han patit el col·lectiu gitano i ha remarcat que a la societat hi ha diversitat cultural, que s'han de valorar amb respecte i unió.

L'acte de descoberta de la placa als porxos de la Paeria ha comptat amb la presència de representants dels grups municipals, així com de membres de diferents entitats de col·lectius gitanos. A més, hi han assistit el diputat al Parlament, Josep Maria Forné, i la diputada a les corts d'Aragó, Itxaso Cabrera.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article