Una de cada tres joves de Lleida assegura haver patit algun tipus d'assetjament masclista

La Paeria instal·larà un Punt Lila durant les Festes de la Tardor per sensibilitzar i denunciar-hi possibles conductes sexistes


Una de cada tres noies de la ciutat de Lleida assegura haver estat objecte d'algun tipus d'assetjament masclista, segons es desprèn d'una enquesta elaborada per l'Ajuntament de Lleida el 2016. Per tal de prevenir actituds i conductes sexistes facilitant informació, recollir possibles denúncies -si fos el cas- i atendre a les víctimes, la Paeria, en col·laboració amb l'Associació Antisida de Lleida, instal·larà per primer cop un Punt Lila coincidint amb les Festes de la Tardor, que s'ubicarà a la plaça del Dipòsit del Centre Històric i restarà obert entre les onze de la nit i les tres de la matinada.

La iniciativa, que tindrà continuat en posteriors activitats festives i d'oci nocturn que se celebrin a la capital del Segrià, forma part de la campanya municipal 'Més bon tracte' de sensibilització per un oci nocturn igualitari i lliure de sexisme i s'emmarca en el projecte Nits Q.

L'Ajuntament de Lleida ha presentat aquest dimarts la campanya 'Més bon tracte' de sensibilització en temes de gènere en espais d'oci a la ciutat. L'objectiu és sensibilitzar la població per revenir situacions de discriminació o violència per raó de gènere i promoure la tolerància zero davant qualsevol tipus d'assetjament o agressió. A més, es vol apoderar les persones que han pogut ser víctimes d'una agressió sexista.

L'alcalde Fèlix Larrosa ha estat contundent a l'hora d'afirmar que en temes de violència de gènere no s'ha de donar "ni un pas enrere" i que la campanya que ara comença va més enllà de les Festes de la Tardor, que s'ha d'incorporar en la vida quotidiana de la capital del Segrià. Per Larrosa, "Lleida ha de ser excel·lent en la divulgació de valors" i ha defensat la necessitat d'incidir "en el respecte i la igualtat" i de socialitzar el missatge de la iniciativa 'més bon tracte', un lema en positiu que reforça els objectius de la campanya, de respecte i bon tracte envers les persones, independentment del seu cos, gènere o expressió de gènere.

L'alcalde de Lleida ha posat en valor 'Nits Q', un projecte "valent" que promou la festa saludable i l'oci lliure de sexisme. En aquest sentit, ha agraït la implicació dels diferents agents (com ara entitats socials, veïnals i cossos de seguretat, entre altres) i dels espais d'oci de la ciutat que col·laboren en el projecte.

La campanya, promoguda des de l'àrea de Promoció de la Salut de la Paeria, es difondrà en diversos formats i durant les Festes de la Tardor preveu instal·lar un Punt Lila a la zona de concerts, a la plaça del Dipòsit, el divendres 28 i el dissabte 29, de les 23 h a les 03 h. Aquest punt, coordinat per l'Àrea de la Dona, estarà gestionat per professionals de l'Associació Antisida Lleida i facilitarà la informació de la campanya, repartirà material i atendrà persones que puguin denunciar qualsevol tipus d'agressió. També s'hi repartiran les polseres 'Lleida, per unes festes sense agressions sexistes' i xapes amb el lema 'Més bon tracte'. L'equip de voluntaris Nits Q Lleida farà una sortida el dissabte a la nit pel Centre Històric i repartirà, com és habitual, el Kit dels plaers i material de difusió de la campanya.

El tinent d'alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones Xavier Rodamilans, s'ha referit a l'enquesta d'avaluació del programa Nits Q feta el 2016, en què s'indica que un 35% de les persones enquestades van afirmar que en el seu grup d'amistats alguna noia havia estat víctima d'assetjament sexual per part de nois. El regidor ha dit que cal "eradicar actituds intolerants i conductes permissives" i, per això, "s'han de disposar de les eines per accedir a la informació i per conviure en la diversitat".

Per la seva banda, la tinenta d'alcalde i regidora de Polítiques per al Civisme i la Igualtat, Sara Mestres, ha explicat que la societat ha d'avançar "amb respecte i conscienciació vers la igualtat". Mestres ha apuntat que el 2017 el Centre d'Informació i Atenció a les Dones va atendre 85 consultes i que des de la Paeria es va facilitar allotjament segur i acompanyament professional a 20 dones víctimes de violència masclista.

La presentació de la campanya, que s'ha fet a Palma-Centre de Recursos Juvenils, ha comptat amb la presència de regidors del PDeCAT, PP i Cs, així com de diversos representants d'entitats i de responsables de locals d'oci de la ciutat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article