Els educadors socials avisen que els CRAE no han d’acollir els menors estrangers no acompanyats

El col·legi professional considera que els centres no “són l’espai adequat” i alerten que el col·lapse “s’hauria pogut preveure”


Els educadors socials posen en alerta al Govern. El seu col·legi professional, el CEESC, avisa que els centres residencials d’acció educativa, els coneguts CRAE, “no són l’espai adequat” per acollir els menors estrangers no acompanyats. Ho alerten després que la DGAIA hagi anunciat que pretén obrir cinc nous centres per acollir aquests adolescents. Els motius que esgrimeixen els educadors és que el sistema d’acollida ja està prou col·lapsat i que els CRAE “són un recurs alternatiu a un medi familiar que han de garantir l’estabilitat que requereix una llar en una situació d’alta complexitat i vulnerabilitat” i, per tant, no poden “respondre a urgències”.

“No es tracta només d’una crisi del sistema de protecció, sinó d’una crisi migratòria. Per això, exigim una resposta global, planificada i adequada”, avisen. De fet, el CEESC considera que “l’emergència actual s’hagués pogut preveure amb força marge”, però que no hi ha hagut una “planificació adaptada a la situació”. Recorden que les primeres fotografies que es van conèixer d’infants que dormien a les dependències de la Ciutat de la Justícia són del novembre passat. “És una situació de gravetat previsible”, afirmen.

El centre del debat, per als educadors socials, és que cal una reforma global del sistema de protecció i, per això, no només reclamen que els infants i adolescents puguin participar-hi, sinó que exigeixen al Govern que comparteixi amb tots els agents la manera d’abordar l’acollida, especialment dels menors estrangers no acompanyats. “Demanem el màxim consens, –rebla el comunicat del CEESC– perquè aquesta situació no es torni a repetir”.

Una solució per a la manca de professionals

Com que des del Govern han alertat que necessiten més professionals preparats per atendre els infants estrangers sense referents familiars, el CEESC ha posat a disposició de la DGAIA la seva bossa de treball, però alerta que aquesta manca de professionals es podria deure “a la situació de col·lapse i a la precarietat en què es troben els educadors”.

Pel que fa a l’amenaça d’aixecar acta en nom d’educadors que es neguin a acceptar l’ingrés en centre “per imperatiu policial”, el CEESC explica que ofereix “suport i assessorament jurídic als professionals que ho necessitin”. I reconeixen la tasca del conjunt de professionals, que estan fent front a una situació massa complexa.

Una situació “insostenible”

També la CGT, com ja van fer la resta de sindicats, UGT i CC.OO, considera que la resposta a l’arribada d’infants i adolescents estrangers no acompanyats a Catalunya està generant una “situació insostenible i de caos generalitzat”, fruit “d’una manca de planificació i de la irresponsable improvisació de la DGAIA”.

A més, creuen que no s’han donat instruccions clares als educadors socials per poder atendre els menors que arriben de la Ciutat de la Justícia en els centres residencials. “Els joves han d’esperar hores i hores en comissaries, on no se’ls cobreix les necessitats bàsiques adequadament, com el menjar o un lloc decent on dormir”, avisen. També alerten que, un cop es deriven aquests joves als centres residencials, “se’ls ingressa de forma aleatòria, sense cap tipus de rigor educatiu ni revisió mèdica”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article