Ensenyament reconeix ara que centres educatius han acollit també menors estrangers no acompanyats a l’estiu

El conseller Bargalló diu que “la conselleria s’ha posat a disposició de la DGAIA sempre que ha estat possible i mentre no hi havia classe”


El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, ha explicat aquest dimecres que alguns centres educatius han allotjat menors estrangers no acompanyats aquest estiu. Ha explicat que la seva conselleria posa a disposició de la DGAIA les instal·lacions “quan és possible” i, per tant, aquest acolliment s'ha fet en aquests espais quan “els centres docents no eren ocupats per alumnes perquè no hi havia classe”. Bargalló també ha afegit que amb l'inici de curs aquests adolescents, és clar, no han pogut romandre als centres.

Ha recordat el conseller, però, que els menors de 16 anys s'escolaritzen “en centres ordinaris habitualment o unitats específiques quan ho podem fer”. Els joves estrangers més grans de 16 anys treballen amb el Departament de Treball per inserir-los en la formació professional. Ha afegit que, en aquesta col·laboració de “la gran majoria” de departaments del Govern, una de les principals dificultats és que “cada dia varien les xifres”.

Bargalló ha exposat que Catalunya “és poc conscient que està en un moment d'una delicada situació per l'allau migratòria de menors d'edat no acompanyats que ens estan arribant constantment”. “O no volem ser conscients que ens arriben, o només en som conscients en puntes que mediàticament apareixen”, ha lamentat. En aquest sentit, ha dit que la realitat del a col·laboració entre les conselleries, entitats del tercer sector, entitats socials i ajuntaments és “un dia a dia”.

“No és fàcil de gestionar, però menys per la DGAIA que els té tots”, ha explicat Bargalló. Ha exposat que els ajuden “perquè és una necessitat social i perquè Catalunya és un país ric”. “No hem d'actuar amb pobresa, ni de recursos ni de solucions, i especialment no hem d'actuar des de la pobresa moral”, ha assegurat. Per a Bargalló, “és només des de la riquesa moral de país ric que hem d'afrontar les solucions”. “Si algú vol mirar cap al costat que s'aparti”, ha reblat.

El conseller ha començat la seva intervenció a l'esmorzar informatiu del Fòrum Europa a l'Hotel Palace agraint la presència de Laura Borràs, consellera de cultura, i Chakir El Homrani, conseller de treball, afers socials i famílies, perquè considera que ”són els departaments amb més feina a fer”, ja que sense aquests àmbits no és possible pensar l’educació. Ha estat arran d’una pregunta del president de Creu Roja, Enric Morist, que el conseller ha explicat com els centres educatius públics han hagut d’acollir els menors estrangers no acompanyats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article