L’apoderament de la gent gran centra el primer debat ‘SocialitzantBCN’

La Marea Pensionista exigeix a l’Administració que no “s’adormi” amb les pensions i Amics de la Gent recorda que “la soledat és fruit de l’entorn”


Envellir a Catalunya: com viu la gent gran? (pdf)

L’esperança de vida ha augmentat considerablement. De tal manera que les persones grans representen avui el 24% de la població catalana. Com viu aquesta part de la població? Cal fomentar l'envelliment actiu sense renunciar a l'apoderament. Però com s’apodera la gent gran? Aquest i altres interrogants s’han posat sobre la taula aquest dimarts a la tarda en el debat ‘Envelliment actiu: l’apoderament de la gent gran’, organitzat pel diari digital Social.cat.

El col·loqui, que ha tingut lloc a l’espai Francesca Bonnemaison, forma part del ‘Socialitzant BCN: Cooperar per fer ciutat’ un cicle de quatre debats que es duran a terme fins al desembre i que tractaran temes com la pobresa, especialment en les dones, la salut mental en l’adolescència o la situació de les persones sense llar. Els debats també van acompanyats d’un dossier temàtic, el primer dels quals ja es pot consultar.

“Tendim a tancar els ulls davant el col·lectiu de la gent gran. Sovint això genera una autopercepció negativa, motiu pel qual la gent gran renuncia a l'apoderament. Cal motivar el contrari”, ha dit Aina Gutiérrez, coordinadora de la delegació de Barcelona d’Amics de la Gent Gran.

Per la seva banda, el portaveu de la Marea Pensionista, Domiciano Sandoval, ha exemplificat l’activisme de la gent gran. “Vam veure que les pensions corrien perill i ens vam mobilitzar. Hem creat la coordinadora estatal del sistema de pensions, l’any 2016. Continuarem lluitant fins que arribem a una solució”, ha sentenciat. Amb tot, Sandoval creu que, com a ciutadans, “som incapaços d’exigir que les institucions es moguin i això ha de canviar”.

A Barcelona 75.000 persones viuen soles

Apoderar la gent gran no és l’únic aspecte a tenir en compte quan parlem d’aquest col·lectiu. Moltes persones grans es troben en situació de soledat. Concretament, a Barcelona n’hi ha 75.000 que viuen soles. “La soledat no volguda és motiu de preocupació. Penso que a les administracions, a vegades els costa. Per això necessiten a les entitats”, ha destacat Natàlia Rosetti, assessora de la segona tinenta d’alcaldia de Barcelona. Amb l’objectiu de combatre aquesta soledat, Rosetti ha explicat que el consistori promou els projectes Radars i Baixem el carrer.

Des de l’entitat Amics de la Gent Gran, tal com ha explicat Gutiérrez, lluiten perquè la gent gran no se senti sola, i ho fan a través dels seus 1.500 voluntaris que visiten persones grans de Barcelona i d’altres indrets de Catalunya. “El paper del voluntari és important perquè no espera res a canvi. Quan aquestes dues persones es troben es genera una màgia, un vincle, que difícilment veig que cobreixi el lloc de treball”.

Per la seva banda, Sandoval considera que el voluntariat fa que les institucions “s’adormin”. “És l'Administració, amb els impostos, la que ha d'oferir serveis.Per això estic més a favor d’apoderar la gent que del voluntariat”, ha sentenciat.

La taula de debat amb la periodista Judit Domènech, i representants de la Marea Pensionista, Ajuntament de Barcelona i Amics de la Gent Gran / Paula Ericsson

El 60% de les persones més grans de 65 anys són dones

El 60% de les persones més grans de 65 anys són dones. Fet que provoca una “feminització de l’envelliment”. “Les dones grans són més nombroses i hereten una trajectòria amb desigualtat de condicions”, ha observat Rosetti, i ha explicat que l’ajuntament ha dissenyat una línia d’ajuts per a famílies monoparentals, “i també una estratègia específica sobre dones i cura”.

“Molts cops, el fet de sentir-se sol no ha sigut fruit d’una decisió personal sinó de l’entorn. Es pot fer front al sentiment de soledat si tenim eines socials”, ha dit Gutiérrez, que ha recordat que la soledat és una de les primeres causes de depressió en la gent gran. “No exagerem si diem que la soledat acaba matant”, ha conclòs.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article