El Homrani admet que no hi ha hagut prou capacitat de places per als menors estrangers

El conseller vol redissenyar el sistema de protecció a la infància per donar una millor resposta als joves

Catalunya acull a hores d’ara 2.000 joves sense referents familiars en més de 100 centres de menors de 30 municipis


“La capacitat de generar places per acollir joves sense referents familiars no ha estat d’acord amb el nivell de necessitats”, ha admès el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que ha comparegut aquest dimecres al matí en una comissió al Parlament després que l’allau de menors que han arribat les darreres setmanes i la manca de previsió en l’acollida ha provocat que joves immigrants hagin passat nits a les comissaries dels Mossos d’Esquadra o bé a la seu de la DGAIA.

"La imatge d’aquests infants dormint en comissaries em preocupa, però em preocupa més el fons", ha dit el conseller, i ha explicat que treballen "perquè aquesta situació no s'allargui". En aquest sentit, ha valorat la creació de cinc centres d’emergència que han de permetre acollir de forma temporal aquests joves perquè deixin de passar la nit a les comissaries.

El Homrani ha assegurat que la prioritat del departament és aturar l’emergència, que ha pronosticat que es pot allargar, com a mínim, un parell de mesos més. Així, ha anunciat també que crearà és centres de primera acollida i centres residencials petits i mitjans i farà campanyes per potenciar l’acolliment amb mentors o acolliments en famílies extenses. Tot plegat, amb una partida pressupostària d’emergència de 40 milions d’euros.

A partir d’aquí, el departament es planteja “revisarˮ i “redissenyarˮ per complet el sistema de protecció a la infància que assegura que “no estava pensat per aquests perfilsˮ i que “ha de ser capaç d’adaptar-se a una realitat que és canviantˮ.

Per altra banda, ha reclamat “transparència de l’Estatˮ per poder “planificarˮ i “preveure millorˮ els fluxos migratoris i les arribades, així com “col·laboració, exercici i treballˮ de tots els agents implicats. El Homrani també ha subratllat que l’acollida no es redueix a les primeres setmanes, sinó que “l’emergència ha d’estar acompanyada d’un exercici d’apoderament que permeti als joves inserir-se laboralment i integrar-se amb plenitud a la societatˮ i “un abordatge integral que inclou educació, atenció emocional, interacció i relació amb la comunitat, atenció jurídica, etc”. La majoria, ha explicat, “són infants que passen poc temps al sistema de protecció a la infànciaˮ perquè s’acosten als 18 anys.

“És un peix que es mossega la cuaˮ

Actualment hi ha més de 2.000 joves i infants sense referents familiars repartits en més de 100 centres de menors de 30 municipis catalans. Unes xifres que mai abans, tot i que des del 2016 ja hi va haver un repunt de menors que van arribar a Catalunya, s’havia igualat. El 2016 en van ser 700 i el 2017 van passar a ser 1.700. Enguany, es preveu que la xifra superi els 3.000 menors.

“És un peix que es mossega la cuaˮ, ha expressat El Homrani. Per això, també ha proposat per aquesta mateixa tarda una reunió amb tots els agents del sistema, que inclou altres departaments, representants dels ajuntaments, col·legis professionals, sindicats i, la Confederació i la Taula del Tercer Sector.

Entre les prioritats del conseller també hi ha poder escurçar el temps per aconseguir regularitzar determinades situacions administratives, que ara supera els 7 mesos de mitjana.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article