La DGAIA vol reubicar els menors de les comissaries en 48 hores i impulsar l'acollida en famílies

Afers Socials obrirà 50 places d'emergència a Barcelona aquest dijous i un equipament a Lleida abans del cap de setmana


La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) preveu que, en 48 hores, els menors estrangers no acompanyats que arriben a Catalunya ja no hagin de dormir a les comissaries dels Mossos d'Esquadra, com ha passat en els darrers dies, amb l'obertura de dos centres d'emergència dels sis, en total, que Afers Socials preveu fer entrar en funcionament. Aquest dimecres en van assegurar cinc, i finalment n’hi haurà un més. A més, la DGAIA preveu fomentar l’acollida en famílies amb un projecte de mentoria.

Concretament, la DGAIA treballa perquè un equipament d'emergència de 50 places entri en funcionament a Barcelona aquest dijous i per obrir-ne un altre a Lleida abans del cap de setmana. La directora de la DGAIA, Georgina Oliva, ha assenyalat que “possiblement” aquesta nit encara alguns joves migrants sols hauran de dormir en comissaries, després que la passada ho fessin una seixantena. “Hem obert 20 places al cap de setmana i 20 més aquest dimarts. El ritme d'arribada no ens permet fer correctament aquest drenatge i, per tant, hem d'intensificar esforços”, ha afirmat Oliva.

La Taula d'atenció integral dels menors sense referents familiars s'ha reunit aquest dimecres a la tarda per primera vegada, presidida pel conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. Aquesta ha tingut la participació de representants de les conselleries d'Interior, d'Ensenyament, de Salut, de Presidència, d'Exteriors i de Polítiques Digitals i Administració Pública, així com de representants de l'Ajuntament de Barcelona, de l'Associació Catalana de Municipis, de la Federació Catalana de Municipis, dels col·legis professionals implicats en l'atenció d'aquests menors (educadors socials, treballadors socials, psicòlegs i pedagogs), de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, de la Confederació i altres ens. També hi ha participat la delegació del govern espanyol.

En una atenció als mitjans de comunicació després de la reunió, Oliva ha assenyalat que “asseure's totes les administracions i institucions implicades en l'acollida d'aquests menors” era una “assignatura pendent”, després que la taula es creés els dies previs a l'empresonament de l'exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, segons ha recordat. “L'hem convocada ara perquè quedés clar que anem tots a l'una, que a totes les administracions i agents socials ens preocupa l'acollida i la primera atenció dels joves migrants, però sobretot la seva integració al nostre país”, ha destacat la directora de la DGAIA.

Un pla d’acció “immediat” i un debat “de mirada llarga”

Segons ha assenyalat Oliva, la reunió ha servit per “concretar i operativitzar un pla d'acció immediat per fer front a la situació d'emergència” i també per plantejar “una mirada llarga i un debat en profunditat per repensar un sistema de protecció que s'adapti a la realitat de l'acollida dels joves migrats”.

Entre les propostes concretes, es troba l'obertura d'aquests sis centres d'emergència –on es fa la primera atenció psicològica, social i jurídica– i d'acollida en els proper dies. Seran dos a l'àrea metropolitana de Barcelona, un a Lleida, un a Girona, un a Tarragona i un altre a Terres de l'Ebre.

Altres aspectes que s'han posat sobre la taula, ha explicat Oliva, són “treballar l'atenció mèdica per protegir els infants i els professionals”, així com “reunions operatives diàries de coordinació entre Govern i entitats per fer llistat d'espais amb disponibilitat per instal·lar serveis d'acollida”. A més, volen mantenir reunions amb els municipis i consells comarcals on hi hagi centres d'acolliment per “posar en marxa elements d'aspecte comunitari, no només l'escolarització o el treball per evitar possibles conflictes”, sinó altres elements per a una plena integració.

A la delegació del govern espanyol, la DGAIA li ha traslladat que “la voluntat de la Generalitat és acollir tants menors com faci falta” i ha assenyalat en aquest sentit que parlar de xifres és “perillós”. Ara bé, la Generalitat demana al govern espanyol “transparència” en la informació dels fluxos i que els avisin amb el màxim de temps possible per poder planificar els recursos. També li demanen que el criteri per repartir els fons “no sigui tant en funció dels joves inscrits en els registres policials, sinó els que acull el sistema de protecció”.

Mentoria i acollida en famílies

La Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA) també està treballant per poder impulsar l'acollida en famílies extenses i alienes, autòctones o de la mateixa comunitat marroquí, com a possibles solucions per a l'augment de l'arribada de menors. Així, la família pot aportar acompanyament per a fer tràmits, activitats de lleure o com a parella lingüística per potenciar la seva integració a Catalunya.

Pel que fa als acolliments amb famílies, la DGAIA recorda que l'administració considera que els menors han d'estar, si es pot, en el sí d'una família, i per tant, es busquen opcions en famílies extenses amb qui els joves poguessin viure sense perdre la tutela de la Generalitat i famílies alienes, autòctones o de la comunitat marroquí amb qui podrien compartir certs valors culturals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article