La Fundació Pere Tarrés confirma un augment del 90% en la demanda de professionals que atenen menors estrangers

L'entitat prepara una formació perquè educadors i treballadors socials tinguin més eines per acollir el col·lectiu de joves migrants


La demanda d’educadors i treballadors socials especialitzats en l’atenció als menors estrangers no acompanyats ha augmentat en un 90% a la borsa de treball de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL des de l’inici d’estiu, segons ha confirmat l’entitat. L’increment en la demanda d’aquests perfils professionals ha estat propiciada per l’augment del nombre de menors estrangers sense referents familiars al país que des del juny han arribat a Catalunya. Es calcula que cada mes són diversos centenars i aquesta situació ha col·lapsat el sistema d’acollida.

La necessitat de trobar educadors i treballadors socials especialitzats per fer front a aquesta situació, qualificada pel mateix Govern de la Generalitat “d’emergència social”, ha fet que la borsa de treball de la Facultat no hagi cobert al 100% la demanda de les entitats socials que les sol·licitaven.

La necessitat d’unes competències i coneixements específics en atenció als coneguts com MENA per part dels professionals socials ha dificultat la cerca de professionals. “Per acompanyar professionalment a aquests menors cal un perfil capaç d’oferir-los més que una acollida. És necessari que el professional es pugui comunicar amb ells amb la seva llengua i que pugui entendre el dol migratori que viuen”, afirma Gisela Ribera, vicedegana de la facultat.

En aquest context, la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL està organitzant una formació especifica perquè els professionals pugin acompanyar de la forma més adient als menors migrants que arriben al nostre país. Es tracta d’una formació especifica en polítiques migratòries i en competències professionals des d’un perspectiva ètica de Drets Humans. A més, també tractarà aspectes com el coneixement de la llengua i cultura d’origen dels joves, així com la capacitació per gestionar els aspectes emocionals del dol migratori.

“Cal fer intervencions més enllà de la pròpia acollida i l’assistència bàsica, que doni resposta a les noves necessitats urgents i concretes d’aquests nois”, afirma Gisela Riberas, que afegeix també que “és necessari estudiar i dissenyar projectes de cooperació amb els països d’origen”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article