El Síndic insta a repensar el sistema de protecció a la infància i preveu l'arribada de 6.000 menors estrangers el 2019

L'ens reclama també un pla integral a curt termini i potenciar l'acolliment familiar, així com reforçar els programes de salut mental


El Síndic de Greuges de Catalunya ha reclamat aquest divendres al Govern de l’Estat, a la Generalitat de Catalunya i a les administracions locals catalanes un pla integral i transversal de contingència a curt termini per acollir els infants migrants sense referents familiars que arriben a Catalunya. Segons el Síndic, també calen canvis estructurals més profunds del sistema de protecció a la infància. 

El Síndic identifica en l'informe La situació dels infants migrants sense referents familiars a Catalunya, que ha presentat aquest divendres, una sèrie de dèficits importants en l'atenció dels infants migrants sense referents familiars, com la manca de garanties mèdiques, jurídiques i procedimentals a l'hora de determinar-ne l'edat. En aquest sentit, el síndic, Rafael Ribó, ha afirmat que és una "barbaritat" que alguns menors hagin estat tancats al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca (12 el 2017 segons la memòria de l'àrea d'estrangeria de la Fiscalia de Barcelona).

Malgrat els dèficits, destaca l’esforç que ha realitzat la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), especialment en els darrers mesos, en la creació de places de centres de primera acollida i altres recursos, com ara els pisos assistits, SAEJ i IPI, per atendre els infants migrants sense referents familiars (2.047 places noves des de juny de 2017). Si es té present que a l’inici de 2017 hi havia 2.873 places residencials en el sistema de protecció, la creació de noves places suposa incrementar un 75,1% les places residencials del sistema.

A finals de l’any 2018 els recursos de protecció s’hauran doblat. Si es manté la tendència actual, diu el Síndic, “és possible l’arribada de 6.000 infants migrants durant l’any 2019”, una xifra que dobla els 3.000 menors que pronostica el conseller El Homrani. Per tant, exposa el Síndic, “caldrà treballar amb previsió per evitar situacions d’atenció inadequades com les produïdes durant els darrers anys”.

“Maltractament institucional”

En l’informe, el Síndic destaca que, atesa la urgència però també la manca de previsió a mitjà termini, s’han generat problemes relacionats amb “la sobreocupació de centres, l’ús de centres del sistema de protecció no previstos per atendre aquestes situacions (com ara CREI), l’ús de centres d’estada temporal per atendre de manera permanent infants migrants i la creació de centres amb condicions de qualitat no adequades”. Aquesta situació “ha tensionat el sistema de protecció i ha afectat la qualitat de l’atenció dels infants migrants i de la resta d’infants tutelats en situacions que suposen un maltractament institucional, i també els professionals que s’ocupen d’atendre’ls”, ha manifestat el Síndic.

L’informe també destaca dèficits estructurals del sistema de protecció, com ara la manca del recurs de l’acolliment familiar dels infants migrants (menys de l’1 %), manca de polítiques per promoure el retorn d’infants migrants amb les seves famílies d’acord amb el seu interès superior, dèficits en el desinternament del sistema de protecció i acompanyament en la transició a la vida adulta i dèficits en la provisió de programes de salut mental per a infants migrants no acompanyats. El Síndic també recorda la necessitat de garantir places suficients de programes de noves oportunitats i d’inserció laboral.

Garantir les necessitats bàsiques i agilitzar tràmits

Igualment, pel que fa als processos de primera acollida, el Síndic destaca que “el circuit d’atenció immediata no té en compte suficientment la condició d’infant, i fa prevaler l’aplicació de mesures relacionades amb el control de fluxos migratoris”. D’altra banda, “la dilació de l’assumpció de la tutela per part de la DGAIA i en la tramitació de la documentació per part de totes les administracions competents també suposa una dificultat per a la integració d’aquests joves”, diu.

També reclama que qualsevol administració que atengui aquests infants, encara que sigui de manera provisional, com ara els Mossos d’Esquadra, “ha de vetllar perquè tinguin satisfetes les seves necessitats bàsiques, especialment les alimentàries”.

També pel que fa a la corresponsabilitat, el Síndic també exigeix a l’administració de l'Estat que adopti mesures per garantir el finançament addicional a les comunitats autònomes que contribueixi a gestionar l’increment d’arribada d’infants migrants no acompanyats. També reclama canvis del protocol i la normativa estatal per millorar l’acollida i els processos de determinació de l’edat i de documentació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article