El Govern vol reformar el model d'atenció a la gent gran i potenciar l'envelliment de “Km 0”

El Homrani aposta per millorar l'atenció domiciliària i reduir la institucionalització de la gent gran


El Govern vol impulsar aquesta legislatura la Llei d'Autonomia Personal, un marc legal que ja es va començar a treballar durant el mandat de Dolors Bassa i que per l'actual conseller de Treball, El Homrani es tracta de fer un canvi de model per permetre envellir “a Km 0”, és a dir, potenciar els serveis d'atenció domiciliària, els pisos assistits en detriment de la institucionalització de les persones grans.

El Homrani recorda que actualment Catalunya té 1,5 milions de persones majors de 75 anys i que aquest col·lectiu podria duplicar-se els propers 30 anys. Per això, defensa que l'administració s'ha d'adaptar a les necessitats que se li van presentant.

La llei, per El Homrani, també hauria de tenir en compte les noves tecnologies com a eines per poder oferir atenció domiciliària a les persones, o desbloquejar la situació dels cuidadors no professionals. Són diferents mesures o iniciatives que s'estan treballant des del Departament amb l'objectiu de continuar treballant per aquest autonomia de les persones grans. En paral·lel, El Homrani recorda que s'ha de treballar amb el govern espanyol el pagament de la llei de dependència, ja que la Generalitat assumeix el 70% del cost dels ajuts.

D’altra banda, El Homrani, ha defensat que hi ha una gran diversitat de perfils i de situacions i que cal respectar “el dret a decidir” de la persona i aconseguir que sigui l'administració qui s'adapti a les seves necessitats. El conseller creu que l'ingrés a residències també ha de ser una resposta, però cal ampliar l'oferta en altres programes.

El conseller ha reconegut que és un projecte amb el qual s'està treballant actualment i que encara no se sap el pressupost amb el qual podrà comptar l'any vinent. A més, el titular d'Afers Socials és conscient que hi haurà “limitacions pressupostàries” però defensa que aquest aspecte no ha d'impedir “canviar el model” perquè algunes modificacions poder fer el sistema “més eficient econòmicament”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article