Els menors estrangers no acompanyats podrien beneficiar-se de la renda garantida quan facin 18 anys

El conseller El Homrani no descarta una nova “punta” en l'arribada dels menors sense referents familiars


La implementació de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) té pendent l'elaboració del reglament que, entre altres aspectes, facilitarà l'accés als col·lectius “d'emergència”, com pot ser dones víctimes de violència domèstica, persones sense llar o fins i tot joves estrangers extutelats que han arribat a Catalunya quan encara eren menors d'edat però que ja han sortit del sistema de protecció quan han fet 18 anys.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha avançat que la situació d'emergència dels menors estrangers no acompanyats que s'ha donat aquesta darrera setmana estarà solucionada aquest cap de setmana però no descarta que abans d'acabar l'any es pugui tornar a donar “una punta” en l'arribada d'aquests joves.

El reglament que s'ha començat a treballar amb les entitats ha de preveure poder incloure col·lectius d'emergència per a què puguin beneficiar-se dels ajuts que preveu la RGC. El Homrani reconeix que incloure els menors estrangers no acompanyats quan surten del sistema de protecció a la Infància i l'Adolescència quan fan els 18 anys, és “una mica complex” però és una línia de treball i que “s'està mirant com encabir-ho dins les limitacions d'una llei aprovada”. El conseller espera que el reglament pugui estar acordat “en breu” tot i que els tràmits administratius tinguin terminis més llargs.

Aquesta mesura seria una possible solució per als joves estrangers que arriben a Catalunya quan són menors d'edat. El fenomen, que ha anat en augment des del 2016, ha saturat les darreres setmanes el sistema de protecció a la Infància i l'Adolescència i la DGAIA acaba d'obrir cinc centres de primera acollida més per evitar que els adolescents hagin de passar la nit a les comissaries.

Aquest 2018 l’arribada dels menors estrangers no acompanyats ha arribat a unes “xifres excepcionals” i s’espera que arribin al voltant de 3.000 menors d'edat sense referents familiars. El conseller reivindica que la responsabilitat és del Departament i no dels menors, però admet que la capacitat de donar-hi resposta és “complexa”. Tot i això, recorda que s'han creat equipaments en una setmana, mentre que el procés ordinari requereix entre 8 i 9 mesos.

Repensar el sistema de protecció

El Homrani, tal com ja va anunciar durant la seva compareixença al Parlament, aposta per un canvi en el sistema de protecció que s'adapti a les necessitats del moment. Per això, ha explicat que s'estan pensant amb “altres elements” que complementin els recursos actuals com són els CRAE i els CREI. Considera que aquests centres no estaven pensants per acollir nois i noies estrangers d'entre 15 i 17 anys i amb unes característiques concretes, sinó per un altre perfil, i per tant, defensa un sistema “prou flexible” per pensar aquesta realitat.

Els canvis, ha manifestat el conseller, han de ser consensuats amb els grups parlamentaris i també amb el sector, i per això, ha proposat fer una trobada per reflexionar sobre la situació actual i altres problemàtiques, com ara la manca de professionals, que es pateix actualment.

Entre aquests nous “elements” que el Departament d'Afers Socials ha posat sobre la taula hi ha els acolliments en famílies i la mentoria. “No és una solució global”, ha admès El Homrani, però reconeix que en determinats perfils de famílies i de joves, l'acolliment pot ser una bona opció. Per això, ha explicat el conseller, s'ha començat a treballar amb les famílies que es van mostrar disposades a fer de mentors per a refugiats, en el pla català, conscients que l'edat dels nois pot fer més “complex” tot el procés.

Pendents dels refugiats de l'Aquarius

Després que el Govern s'oferís, l'agost passat, a acollir refugiats rescatats per l'Aquarius, el Departament no ha tingut nova informació sobre aquestes persones. L'executiu català va posar com a condició que les persones arribades a Catalunya tinguessin drets de ciutadania i drets d'asil, perquè tal com manifesta el conseller El Homrani “s'ha de fer ben fet”. Des d'aleshores, encara no s'ha completat aquest procés.

Paral·lelament, el conseller també ha explicat que de la seixantena de refugiats rescatats per Open Arms i acollits al juny, s'ha “perdut el contacte” amb 18, una situació que El Homrani reconeix entendre perquè segurament tenien família extensa a altres països europeus i han continuat el seu trajecte.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article