El “dinàmic” teixit social de Catalunya: el país té 24.000 entitats amb prop de 510.000 persones voluntàries

Els àmbits d’activitat més presents són el de l’acció social i el de la cultura, amb un 28% i 25% del total, respectivament


El darrer Informe de l’associacionisme i el voluntariat a Catalunya dibuixa un teixit social “dinàmic i en creixement”. Des del 2001 que no es feia un estudi d’aquestes característiques i les dades són aclaparadores: Catalunya té entre 23.000 i 25.000 organitzacions, que apleguen prop de 510.000 persones voluntàries. Les persones associades sumen vora les 1.550.000.

L’informe també recull com el 44% de les actuals entitats van ser creades en el segle XXI, cosa que demostra el dinamisme del sector i a la vegada planteja la necessitat del suport continu per a les entitats de nova creació. La forma jurídica predominant és l’associació (el 85% de les entitats ho són), mentre que el 8% són fundacions, el 3% cooperatives i el 4% compten amb altres formes jurídiques.

Els àmbits d’activitat més presents són el de l’acció social i el de la cultura, amb un 28% i 25% del pes total, respectivament. Aquests dos sectors sumen més de la meitat de les entitats catalanes. Territorialment, les dades apunten al treball des de la proximitat, ja que el 43% de les entitats desenvolupen la seva activitat només en el mateix municipi on tenen la seu. El 13% ho fan a la comarca, el 9% a la província i el 20% a tot Catalunya.

Quant a la dimensió, un 32% de les organitzacions només tenen entre tres i 30 persones associades, mentre que les que compten amb més de 250 socis en són un 17%. La meitat de les entitats afirma haver comptat amb persones remunerades, cosa que denota que el tercer sector és un agent generador d’ocupació. El 55% dels contractes són indefinits, mentre que el 38% de les col·laboracions són autònomes. Un 62% de les persones treballadores són dones.

El 42% de les entitats disposen d’un recursos econòmics anuals que no superen els 15.000 euros. Amb això es fa palesa la multiplicitat de projectes associatius de petita dimensió. Les fonts de finançament principals són els recursos propis (46%) i les fonts de finançament públiques (45%). Pel que fa a les fonts privades, només representen el 9% del total. El 31% de les entitats també rep aportacions en espècie.

Pel que fa a les seus de les entitats, en el 44% dels casos se situen en espais públics cedits, essent aquesta opció la més freqüent. El 10% de les seus es troben en el domicili particular d’una persona membre de l’entitat, mentre que el 8% es troba en propietat.

La persona voluntària dedica una mitjana de cinc hores

El temps de dedicació setmanal al voluntariat més freqüent és de fins a cinc hores setmanals (64%). Una de cada quatre persones dedica entre sis i deu hores setmanals. Per edats, són les persones més joves i més grans qui més temps dediquen al voluntariat (nascuts abans de la dècada dels anys 60 i després del 1990). El 60% de les persones voluntàries són dones mentre que els 40% són homes.

Pràcticament la meitat de les persones voluntàries (48%) compten amb estudis superiors i, en conjunt, tenen un nivell d’instrucció elevat. Pel que fa a la dedicació principal, el 43% treballa i el 29% es troba jubilat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article