Les dones sol·liciten el 70% de les ajudes concedides a Barcelona per combatre la pobresa energètica

Quatre de cada cinc persones entrevistades asseguren tenir problemes per pagar els subministraments a la ciutat


El 70% de les persones que demanen ajudes per combatre la pobresa energètica són dones. Així ho constaten l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), l’Observatori DESC, Enginyers Sense Fronteres, la PAH i l’Agència de Salut Pública de Barcelona, en el segon informe sobre l’impacte de la crisi de l’habitatge i la pobresa energètica a la ciutat.

L’estudi, que ha entrevistat 167 persones en situació de vulnerabilitat, constata que la majoria són dones, nascudes en un país estranger i de classe social treballadora. La meitat d’aquestes, expliquen, es trobaven a l’atur i els seus problemes econòmics han derivat en una situació d’inseguretat alimentària i d’habitatge greu.

Quatre de cada cinc persones entrevistades per a l’informe assegura patir pobresa energètica i una de cada cinc reconeix que ha patit algun desnonament. També una de cada quatre ha hagut d’ocupar o ha estat acollit per algun familiar o alguna amistat.

A més, el fet que les famílies monoparentals encapçalades per dones tinguin un risc del 43% de patir pobresa energètica també acaba tenint conseqüències en el desenvolupament dels fills.

De l’estudi també es desprèn que les ajudes per combatre la pobresa energètica no són prou específiques per a les dones, que són el col·lectiu que més les pateix. De fet, en les dones la percepció que aquesta pobresa afecta a la seva salut és més elevada que entre els homes.

Fomentar el treball en xarxa

Per tot plegat, les entitats que han elaborat l’estudi reclamen treballar per atenuar els efectes sobre la salut de les persones afectades per pobresa energètica, i demanen fomentar el treball en xarxa, entre serveis socials, habitatge, justícia i salut. Alhora, també consideren que cal millorar la informació i posar en marxa polítiques que garanteixin l’accés als subministraments i a un habitatge digne per a tothom.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article