Justícia obre quatre pisos per a presos que estan en tercer grau i reivindica un “model penitenciari d'èxit”

El Departament assegura que vol seguir ampliant les places els propers anys i vincula la baixa reincidència amb el procés de ‘semillibertat’


El Departament de Justícia ha inaugurat quatre pisos nous per a presos que estan en tercer grau. Es tracta d'habitatges que entre tots sumen 85 places i que permeten al condemnat “fer vida normal”, fora del centre penitenciari. La consellera de Justícia, Ester Capella, reivindica el model penitenciari català i assegura que el procés de ‘semillibertat’ dels presos “és clau”, per a la seva integració.

“Els índexs de reincidència són molt baixos”, ha reblat Capella, que ho vincula a “l'acompanyament” que es fa amb el pres. Els habitatges es troben a Figueres, El Prat de Llobregat (Baix Llobregat), Barcelona i El Vendrell (Baix Penedès). Especialment rellevant és el de la capital de l'Alt Empordà, ja que permet que els interns del Puig de les Basses no s'hagin de desplaçar a Girona.

Des d'aquest mes d'octubre sis interns de la presó del Puig de les Basses de Figueres conviuen en un pis de la ciutat. Aquest és el primer habitatge destinat a presos que es troben en tercer grau i que ha de servir per ajudar-los a “reinserir-se el més aviat possible”. En total, Justícia ha posat 85 noves places dedicades a aquestes persones, però la de Figueres és especialment important ja que és la primera residència d'aquest tipus a les comarques gironines.

“El que volem és posar-los les coses el més fàcil possible, i que estiguin el més a prop del seu entorn familiar”, ha assenyalat la consellera de Justícia, Ester Capella, que ha compartit una estona amb els sis presos que conviuen en el nou pis de la capital de l'Alt Empordà.

Capella ha defensat el català com un “model penitenciari d'èxit” que ha permès que la reincidència estigui al voltant del 30%, “molt lluny” de països del nostre entorn com França. De fet, la titular de Justícia explica que la voluntat és anar cap un model com el nòrdic i seguir ampliant el nombre de pisos.

Una aposta per la reinserció

“Tenim molt clar que la nostra aposta és la reinserció i per tant cal acostar i posar les coses fàcils a aquests interns”, ha reblat Capella. De fet, la consellera ha recordat que la convivència es converteix en "un repte" per als interns.

La titular de Justícia també ha assenyalat que els interns que segueixen aquest programa actuen com “un exemple” per a d'altres persones que estan complint condemna, i que quan surtin hauran d'integrar-se en aquests espais. En total, els interns es passaran entre vuit i deu mesos en aquests pisos.

14 residències arreu del territori i més de 300 places

En total a Catalunya hi ha 14 residències com la de Figueres. Entre totes compten amb més de 300 places. La més important és la de Mollet del Vallès, una masia amb cabuda per a 40 interns. A això també cal sumar-hi els Centres Oberts situats a cada capital de demarcació.

Destaca que cada un dels pisos es troben relativament a prop de les presons, de tal manera que permet el contacte familiar entre l'intern i el seu entorn. A cada pis hi ha habitacions per a home si per a dones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article