Entitats religioses denuncien que la feina només garanteix “una vida decent” a la meitat de llars treballadores

Amb motiu del Dia Mundial pel Treball Decent, ressalten que prop de 400.000 persones ocupades no arriben a finals de mes a Catalunya


Una desena d'entitats religioses han denunciat aquest diumenge que la feina només garanteix una “vida decent” a la meitat de famílies treballadores i que prop de 400.000 persones ocupades no arriben a final de mes a Catalunya. En un comunicat amb motiu del Dia Mundial del Treball Decent, la Plataforma Església pel treball decent, formada, entre altres, per Càritas, ha fet una “esmena a la totalitat” al discurs oficial dels governants en matèria laboral.

“Observem amb preocupació com, malgrat la reducció sostinguda de l'atur, hi ha moltes persones vulnerables que encara es troben immerses en la precarietat laboral”, lamenta el text. “Treballar ja no és una garantia per sortir de la pobresa”, continuen, tot detallant que l'any 2017 un 12,2% dels treballadors catalans no arribaven a final de mes. Aquesta xifra ha incrementat un 0,2% en relació al 2016 i un 3,6% en respecte a 2008.

“Els sous baixos i l'elevada temporalitat situen a la persona en una espiral de precarietat de la qual és molt difícil sortir”, alerta el text, que cita un estudi de la Fundació Foessa que constata com la feina només protegeix la meitat de les llars treballadores. Segons aquestes dades, en les unitats familiars on el sustentador principal treballa, la taxa d'integració plena només arriba a la meitat de la població, quedant el 49,6% restant en situació precària (34,7%) o d'exclusió (14,9%).

En aquesta Jornada Mundial pel Treball Decent, les entitats d’Església han reiterat que és “prioritari” construir una societat que creï treball “per a tothom”. Per això, unes 150 persones s'han concentrat a Santa Maria del Pi per reivindicar polítiques d'ocupació personalitzades i formatives; mesures per afavorir la conciliació laboral; sou mínim interprofessional de 1.000 euros al mes; implementació total de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC); eradicació del frau; solidaritat i acollida amb les persones nouvingudes; i dignificació de les feines més senzilles, com les treballadores domèstiques.

Firmen el comunicat Càritas Diocesana de Barcelona, Cristianisme i Justícia, Delegació diocesana de Pastoral Social, la Delegació diocesana de Pastoral Obrera, Justícia i Pau, Acció Solidària contra l'Atur, Mans Unides, Seminari de Doctrina i Acció Social de l'Església, Unió de Religiosos de Catalunya, Germandat Obrera d'Acció Catòlica i Acció Catòlica Obrera.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article