La Generalitat té “plena confiança d'estar fent bé” l'acollida dels joves estrangers tot i la investigació de la Fiscalia

El Homrani subratlla que és una “emergència” i diu que aquest setembre han arribat més de 700 adolescents


La Generalitat té “plena confiança d’estar fent bé” l'acollida de joves estrangers no acompanyats que estan arribant a Catalunya. Així ho ha manifestat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, quan se li ha preguntat per la investigació que ha obert la Fiscalia de Barcelona a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) per deixar dormir els menors d’edat en comissaries.

El conseller també ha subratllat que cal atendre aquests joves davant la situació d’“emergència” que s'està vivint. El Govern xifra en més de 700 els menors d’edat que han arribat a Catalunya durant aquest setembre i preveu que superin els 3.000 durant aquest any.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha assegurat tenir “plena confiança d’estar fent bé” l'acollida de menors estrangers no acompanyats tot dient que el que no faran serà “saltar-se la Llei d’Infància” per aplicar un model “que segregui segons l’origen”. I ha insistit en la situació d’“emergència” que s'està vivint en els darrers mesos tot avançant que, a falta de tancar les xifres, calculen que ja han arribat més de 700 menors d’edat el setembre, que era la xifra global de menors d’edat que van arribar en aquestes circumstàncies durant l'any passat. La previsió és que se superin els 3.000 aquest any.

Per altra banda, també ha admès que és una “realitat molt complexa” i ha assegurat que la Fiscalia també està convocada a les reunions de seguiment que venent fent de forma conjunta amb altres organismes com els Mossos d'Esquadra.

El Homrani ha fet aquestes declaracions després que aquest dissabte es conegués que la Fiscalia de Barcelona ha obert diligències per investigar la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), que depèn de la Generalitat, per deixar dormir els menors d’edat en comissaries de la ciutat. La investigació s'ha obert arran de la denúncia presentada el 24 de setembre per part del sindicat dels Mossos d'Esquadra Sap-Fepol sobre aquesta situació.

El Dia Mundial de la Salut Mental, a Girona

El titular de Treball, Afers Socials i Famílies ha assistit aquest dissabte a Girona a l'acte central del Dia Mundial de la Salut Mental a Catalunya amb l'assistència de més de 1.600 persones. S'ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, que s'ha compromès a desenvolupar el pla integral d'atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions que va anunciar el president Puigdemont el març de l'any passat.

Per altra banda, també s'ha “excusat” en nom de tot el Govern pels retards en pagaments que no es van poder efectuar i que “van posar en risc” l’atenció a les persones per les quals “més s’ha de vetllar” tot culpant a l’aplicació del 155. “Durant mesos ningú no va prendre decisions i va ser una gestió absolutament intolerable”, ha afirmat, alhora que ha assegurat que “ja s’està solucionant” des de les diferents conselleries competents. En el seu discurs també ha recordat els presos i els exiliats.

Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, ha reivindicat la necessitat de “trencar estigmes i silencis” per abordar les necessitats de les persones que tenen malalties mentals i a que els governs “donin continuïtat” a les accions més enllà de les declaracions polítiques. També ha dit que la salut mental és “un repte de país” i que cal que “cap ciutadà es quedi arraconat” per les seves possibilitats i circumstàncies.

Renovació del conveni de la Sopa a Girona

L’Ajuntament de Girona i la Generalitat també han signat aquest dissabte el conveni amb el consorci del Centre d’Acollida i Serveis Socials La Sopa, una entitat de caràcter social i assistencial que atén a les persones sense sostre o que viuen en una situació de pobresa severa o d’exclusió. Amb aquest conveni, la Generalitat es compromet a aportar 290.000 euros per finançar alguns dels programes del centre.

L'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, i el conseller El Homrani han denunciat que l'aplicació del 155 va impedir que l'exconsellera Bassa pogués signar el conveni, que preveia una aportació de 145.000 euros per aquell any (25.000 euros més que l'any anterior). Amb la partida signada avui s'inclou la partida d'aquest any i la que hi havia pendent del 2017. L'alcaldessa també ha posat de manifest l'esforç econòmic que ha hagut de fer el consistori després que el 155 “posés en risc serveis de primera necessitat com La Sopa”.

El centre es gestiona a través d’un consorci format també per l'Ajuntament de Salt, el Consell Comarcal del Gironès o el Bisbat de Girona, entre d'altres organismes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article