Les entitats de salut mental reclamen més recursos per una millor atenció a la comunitat i la feina

Persones amb problemes de salut mental reclamen una aposta ferma que permeti desplegar un model d'inclusió comunitària


Més d’un miler de persones del moviment social de persones amb problemes de salut mental i les seves famílies, juntament amb els professionals socials i sanitaris del sector s’han convocat aquest dissabte en la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental de Catalunya, que per primera vegada té lloc a Girona.

Emmarcat dins de la Setmana Mundial de la Salut Mental plena d’activitats, la jornada de dissabte ha posat l’accent en l’atenció i els suports comunitaris vers la recuperació i l’apoderament, i la inserció laboral de les persones amb trastorn mental, en el marc d’una societat més inclusiva que deixi enrere l’estigma cap al col·lectiu i el trastorn mental. Joan Viñas, soci de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, acompanyat d’altres membres de l’entitat, ha llegit el manifest de la diada.

El manifest posa de relleu la “importància de tenir una feina per formar part de la comunitat de manera activa i participativa”, i ha demanat “una major implicació als empresaris per fer-ho possible”. També reclama “una aposta ferma i decidida que ens permeti desplegar un model d'inclusió comunitària, on les persones i el respecte a la nostra dignitat siguin l'eix, i la recuperació, la fita a assolir”.

La celebració ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, el president de la Generalitat, Joaquim Torra, el president del Parlament, Roger Torrent i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, entre d’altres autoritats del país, que amb la seva participació han mostrat el seu compromís amb al col·lectiu.

El president de la Generalitat, Quim Torra, assumeix que queda molta feina per fer, però s'ha referit al Pla Integral de Salut Mental i Addiccions com a “excel·lent punt de partida”. Alhora, ha assenyalat Girona com a model d’atenció a la salut mental a seguir: “És el que m’agradaria tenir per a tota Catalunya”, ha afirmat.

“Si l'estigma s'incorpora a la societat, som menys comunitat”

Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, ha recordat que el conseller Comín ja va fer una “clara aposta” del Govern per afrontar la salut mental com a “prioritat i repte de país". Ha declarat, a més, que cal treballar conjuntament per trencar l'estigma: "Si l'estigma s'incorpora a la societat, som menys comunitat".

En la seva intervenció, Maria Combalia, presidenta de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, ha destacat els avenços aconseguits en els darrers anys, especialment a Girona, i ha posat de relleu no només la necessitat d’incrementar els recursos, sinó també d’abordar la transformació dels existents, “per a què responguin a les necessitats reals de les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies, amb els suports adequats per a una inclusió social plena.” 

El president de la Federació Salut Mental Catalunya (SMC), Israel Molinero, ha parlat en nom del moviment social de salut mental per posar en valor el model de Girona i reclamar-lo per tot Catalunya, ja que “necessitem una aposta decidida per un model comunitari d'atenció a la salut mental”. Així mateix, ha demanat l’impuls i millora de diversos serveis, destacant que “la perspectiva dels drets de les persones ha de ser la prioritat”.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha posat de manifest la seva satisfacció per ser la ciutat d’acollida de l’acte central del Dia Mundial de la Salut Mental. Per la seva banda, l’actor David Estany, conductor de l’acte, ha traslladat el missatge del moviment pro salut mental del país: “el moviment social aposta per un model comunitari que doni oportunitats per a que les persones amb problemes de salut mental puguin treballar i participar als seus pobles i barris, com qualsevol ciutadà”.

I n’ha destacat també la “necessitat urgent d’avançar conjuntament en aquest model, tots junts: l’Administració, els professionals i les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies, amb el suport imprescindible de tota la societat catalana”.

Un dia per reivindicar

El Dia Mundial de la Salut Mental 2018 ha esdevingut una nova ocasió per què el moviment social de persones, professionals i entitats de l’àmbit de la salut mental d’arreu de Catalunya, així com la ciutadania en general, es trobin per fer visible la salut mental i la lluita per la defensa dels drets de les persones que tenen un trastorn mental i les seves famílies, amb la finalitat de posar de relleu informació, necessitats i objectius.

L’esdeveniment, una diada reivindicativa i festiva, ha estat coorganitzada per Salut Mental Catalunya i l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, amb el suport de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), la Fundació Drissa i Suport Fundació Tutelar Girona.

Els problemes de salut mental, un obstacle per trobar feina

Malgrat que la feina és un element clau en la recuperació i la inclusió social de les persones amb un problema de salut mental, perquè permet que gaudeixin d’autonomia, participin activament en la societat i puguin desenvolupar el seu projecte de vida, han de sortejar nombrosos obstacles per assolir un lloc de treball.

Així ho apunten dades com les de l’estudi El empleo de las personas con discapacidad, de l'Institut Nacional de Estadística (INE), segons el qual l’any 2016 només un 14,3% de persones amb certificat de discapacitat per raó de salut mental va treballar. Aquesta xifra representa la taxa d’ocupació més baixa de tots els grups de població amb discapacitat i el situa com l’únic que va experimentar una baixada de l’ocupació respecte de l’any anterior (-1,7%).

També hi ha un greuge pel que fa a la retribució econòmica d’aquestes persones. El salari anual brut dels professionals amb discapacitat és de 19.596 euros, un 15% inferior al que perceben les persones sense discapacitat, que cobren 23.308 euros. I el de les persones amb discapacitat per raó de salut mental, està un 20% per sota de la mitjana dels col·lectius amb discapacitat (15.699 euros).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article