La Vall d’Hebron opera per primer cop una persona amb càncer de pulmó amb robots d’última generació

És una tècnica mínimament invasiva que permet reduir el dolor postoperatori i que la recuperació sigui més ràpida


El Servei de Cirurgia Toràcica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha utilitzat el robot Da Vinci d'última generació (Da Vinci Xi) en el tractament de càncer de pulmó per primera vegada a Catalunya. Es tracta d'una tècnica altament especialitzada que intervé amb petites incisions, fet que permet reduir el dolor postoperatori i que el pacient es recuperi molt més ràpid. “La millora mes important és que és una cirurgia mínimament invasiva i que ofereix més qualitat de vida als pacients”, destaca el doctor Alberto Jáuregui. De moment s'han intervingut 20 persones amb aquesta tècnica i el Servei de Cirurgia Toràcica treballa amb la previsió d'operar amb robot entre el 30 i el 40% dels seus pacients d'aquí a dos anys.

La cirurgia tradicional per al càncer de pulmó sol implicar incisions d'entre 15 i 20 centímetres i que s'hagin d'obrir les costelles per arribar al pulmó. Es tracta d'una cirurgia molt invasiva que pot causar un elevat dolor postoperatori i una lenta recuperació. “La cirurgia oberta pot ser traumàtica, extreies el tumor però de vegades el dolor es podia allargar tota la vida”, afirma Jáuregui, del Servei de Cirurgia Toràcica de Vall d’Hebron. El 2011, Vall d'Hebron va incorporar la tècnica de videotoracoscòpia per al tractament quirúrgic de les reseccions pulmonars que permet operar amb petites incisions a partir de les quals s'introdueixen fins a quatre instruments quirúrgics.

Ara, Vall d'Hebron ha fet un pas més per millorar la precisió en aquest tipus de cirurgia i la qualitat de vida del pacient després de la intervenció. Des del passat mes de febrer, l'Hospital utilitza el robot Da Vinci d'última generació per a la cirurgia de càncer de pulmó, del qual ja s'han beneficiat més de 20 pacients. Amb aquest robot, es pot extirpar amb incisions d'uns 8 mil·límetres el lòbul o la part del lòbul que estigui afectada pel càncer. “El dolor postoperatori és menor i s'afavoreix la recuperació, ja que no cal realitzar una ferida de 20 centímetres ni s'han de separar les costelles”, contraposa Jáuregui.

Mentre que amb la cirurgia tradicional el postoperatori es pot allargar de 7 a 10 dies, amb aquesta intervenció, es redueixen a tres. “Quan et diagnostiquen un càncer és una informació molt complicada i tot passa molt ràpid. El pacient arriba a quiròfan l'únic que vol és que tot vagi bé i que es pugui recuperar. Amb aquesta operació, els pacients se sorprenen que la recuperació sigui tan ràpid i puguin tornar a casa en tres dies”, assenyala. A més, el robot Da Vinci d'última generació incorpora material quirúrgic específic per a la cirurgia de càncer de pulmó i els pacients necessiten menys calmants després de la cirurgia gràcies a les incisions inferiors al centímetre.

El càncer de pulmó és la neoplàsia més freqüent en homes i la segona més freqüent en dones. Cada any se'n detecten més de 28.000 nous casos a l'estat espanyol.

Robot Da Vinci d'última generació

El robot Da Vinci d’última generació està format per tres elements principals. Una consola quirúrgica, on se situa el cirurgià, que controla des d'aquí els instruments quirúrgics mitjançant dos manipuladors i pedals. La visió des de la consola permet al cirurgià veure el camp operatori en tres dimensions. Gràcies a aquesta visió, el cirurgià pot moure l'instrumental dins del pacient amb molta més precisió. El robot té quatre braços mòbils que intervenen directament sobre el pacient i que tradueixen els moviments de la mà del cirurgià. L'equipament també inclou la torre de visió, que permet visualitzar la cirurgia mitjançant càmeres que ofereixen una imatge en alta definició. Els braços i la càmera que s'introdueixen en el pacient són de 8 mil·límetres de diàmetre. Aquest nou robot també incorpora un sistema d'imatge fluorescent que permet una localització molt precisa dels nòduls pulmonars. De moment s'utilitza en els tumors més localitzats i els càncers en un estadi més inicial, però la previsió és anar obrint aquest tipus de cirurgia a més pacients.

Per utilitzar aquest robot d'última generació és necessari realitzar una formació específica. El doctor Jáuregui i la doctora Laura Romero són els dos professionals del Servei de Cirurgia Toràcica que han completat la formació en centres internacionals. “La cirurgia robòtica, amb què operem des de fora del pacient i veiem el seu interior en 3D, significa un canvi de mentalitat brutal”, afirma Jáuregui, que deixa clar: “Hem arribat a la conclusió que la cirurgia robòtica ja no és el futur, sinó el present, perquè la tenim aquí i cada vegada l'estem utilitzant més”.

El robot Da Vinci d'última generació també s'està emprant en altres cirurgies toràciques, a part del càncer de pulmó. És el cas de la cirurgia de metàstasi pulmonar i la cirurgia de la glàndula tímica per a tumors en aquesta localització o en el tractament de malalties com la Miastènia Gravis. Com remarca la doctora Romero, gràcies a aquesta tècnica “també es redueix el dolor postoperatori i s'accelera la recuperació d'aquests pacients, fet que els permet tornar més aviat a les seves activitats habituals”.

El Servei de Cirurgia Toràcica de Vall d'Hebron ofereix una atenció integral dels pacients que pateixen una malaltia quirúrgica del tòrax. És un servei de referència en càncer de pulmó i en trasplantament pulmonar adult i infantil. El 1990 va ser el primer servei a realitzar un trasplantament de pulmó a l'estat espanyol.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article