El Departament de Salut contracta més de 1.100 nous professionals especialistes en salut mental

És un augment d’un 28% respecte el 2016, que s'ha dut a terme per l’impuls del Departament de Salut al desplegament del model d'atenció comunitària

Aquest dimecres, 10 d'octubre, és el Dia Mundial de la Salut Mental, una data per sensibilitzar sobre els problemes de salut mental i lluitar contra la seva estigmatització


El Departament de Salut ha contractat, fins al juliol de 2018, més de 1.100 nous professionals especialistes en salut mental principalment arran de l’impuls del model d’atenció comunitària, en la línia de les polítiques internacionals. La xifra implica un augment de professionals d’un 28% respecte el 2016. Es tracta d’una novetat que s’ha fet pública aquest dimecres, 10 d’octubre, en motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, una data per sensibilitzar sobre els problemes de salut mental i lluitar contra la seva estigmatització.

Les noves incorporacions de professionals inclouen, majoritàriament, psicòlegs clínics; psiquiatres i infermeres especialistes en salut mental; treballadors socials; educadors socials, i terapeutes ocupacionals, principalment en els serveis comunitaris de tot Catalunya.

A més, d’entre els 1.100 nous professionals, 244 s’han destinat a l’atenció a la salut mental d’infants i joves. Tot plegat, amb  l’objectiu de millorar l’estat de salut de la població en general, prioritzar la promoció i prevenció en salut mental, la lluita contra l’estigma, afavorir la recuperació i promoure l’autonomia i l’apoderament de les persones afectades i de les famílies.

A Catalunya, els trastorns mentals es troben entre les primeres malalties cròniques que declara patir la població i que afecten greument la seva qualitat de vida. Segons l’Enquesta de salut de Catalunya, l’ESCA 2017, el 6,2% de la població major de 14 anys presenta risc de patir ansietat o depressió. A més, s’observen diferències rellevants per classe social i gènere. Així, les persones de classe baixa tenen major probabilitat de patir ansietat o depressió, especialment les dones. En la població d’entre quatre a 14 anys, el 5,1% té probabilitat de patir un problema de salut mental.

Els informes de l’Observatori sobre els Efectes de la Crisi en la Salut de la Població mostren com l’empitjorament dels indicadors socials i econòmics tenen un efecte negatiu en la salut de la població, especialment sobre la salut mental dels col·lectius més vulnerables. I entre altres aspectes, aquest informe conclou que la mortalitat per suïcidi entre els homes és molt més elevada en rendes inferiors o que la utilització de recursos ambulatoris i hospitalaris i el consum de psicofàrmacs augmenta en els grups de població amb condicions socioeconòmiques més desfavorables.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones tindrà algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article