Un de cada tres docents s'autocensura a l'aula arran de la situació política a Catalunya

Una enquesta de la Fundació Jaume Bofill xifra en un més d'un 26% les famílies que creuen que l'actualitat no s'ha d'abordar a classe


La situació política a Catalunya i les acusacions d'adoctrinament que han patit alguns docents han afectat a la llibertat d'expressió dels mestres i professors. Així ho corrobora una enquesta de la Fundació Bofill que posa de manifest que un 29,3% dels docents ha deixat de tractar l'actualitat política i social a l'aula per què no sap “com s’interpretarà”.

Malgrat que el 70% dels professors creu que la seva obligació és abordar aquestes qüestions a l'aula, només un 12,4% reconeix fer-ho amb “tota normalitat”. Pel que fa a les famílies fins a un 70% considera que són temes que cal tractar a l'aula educativament, però gairebé el 27% prefereix que no s'abordi, bona part per por a què els docents traslladin les seves creences a l'alumnat. L'enquesta s'ha dut a terme a 2.666 docents i 9.794 pares i mares precisament per conèixer la seva opinió al voltant de la polèmica que ha generat la situació política a Catalunya en el sí de l'escola, amb acusacions judicials i pressió mediàtica que ha condicionat la tasca dels mestres i professors.

Els resultats corroboren que el 29.3% dels docents diu que li agradaria treballar educativament l'actualitat social i política a l'aula, però que “darrerament” ho evita perquè no sap com s'interpretarà, cosa que des de la Fundació Bofill pot indicar “autocensura” o “por” derivada de les acusacions i la pressió judicial i mediàtica que ha patit el col·lectiu. En canvi, un 28,7% dels docents aprofita els esdeveniments per treballar el desenvolupament del criteri propi dels alumnes i només un 12,4% afirma parlar amb “normalitat” de les qüestions polítiques i socials “com feien abans”.

Un 12,2% dels docents es mostra contrari a parlar d'aquests temes a l'escola perquè, en un 5% considera que són temes “molt delicats que generen divisió” i en un 3,3% més, considera que són debats “que no toquen a l'escola”. Fins a un 4% opina que els nens s'han de mantenir al marge d'aquests debats.

Pel que fa a les famílies, en un 70% dels casos es mostren partidàries a què les controvèrsies polítiques i socials s'han d'abordar a l'escola. Fins el 54% dels pares i mares defensen que la situació a Catalunya és una “oportunitat educativa” perquè els alumnes desenvolupin un “criteri propi”. Un 15,6% més creu que el docent “té el deure” de treballar educativament aquests temes ja que formen part de la vida dels infants i joves.

En canvi, un 26,7% de les famílies s'oposa a abordar qüestions polítiques a l'aula. En un 13% dels casos és per evitar que els docents traslladin les seves creences als alumnes i un 10% més, ho considera “per no abundar en les diferències”. Només un 3,7% dels progenitors considera que són temes que pertanyen a l'àmbit familiar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article