Els treballadors socials demanen que s'acceleri el ple desplegament de la Renda Garantida

Les mesures acordades aquest dimarts al Parlament inclouen fer efectiu un pagament automàtic a tots aquells expedients que han estat quatre mesos amb silenci positiu


El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya demana que les resolucions aprovades ahir al Parlament en relació a Renda Garantida de Ciutadania (RGC) facin “accelerar el ple desplegament de la llei per tal d’ampliar el seu abast”.

Les mesures acordades al Parlament inclouen fer efectiu el pagament automàtic de la prestació a tots aquells expedients que han superat els quatre mesos de tramitació sense que s'hagi produït cap resposta per part de l'administració (silenci administratiu positiu), tal i com marca la Llei, i un increment en la dotació de professionals que valoren les sol·licituds per reduir en un 50% els expedients pendents de valoració en un termini de tres mesos i “tenir tots els expedients dins el termini de valoració” a partir del primer trimestre del 2019.

Fins ara, tal com alerten des del Col·legi oficial del Treball Social de Catalunya, l’“insuficient” desplegament de la Renda Garantida i “una interpretació massa estricta de la llei estan deixant sense cobertura un gran nombre de persones i famílies en situació de vulnerabilitat”.

L’alt nombre de denegacions de la prestació –un 73% de les sol·licituds- “a causa de les limitacions de la llei”, diuen, “posa en qüestió l’esperit de la Renda Garantida com a instrument efectiu de lluita contra la pobresa i per revertir la situació és urgent avançar en el preacord sobre el reglament assolit amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies“.

Actualment hi ha gairebé 20.000 sol·licituds pendents i “l’expectativa que la Renda Garantida seria un instrument per combatre la pobresa no s’ha complert. Bàsicament se n’han beneficiat els perceptors de l’antiga Renda Mínima d’Inserció”, expliquen des d’aquest col·lectiu.

A més, reconeixen que malgrat les dificultats derivades del context polític, “és inajornable la constitució formal de la comissió de govern que ha de fer seguiment de la llei i la posada en marxa de la comissió tècnica que ha de fixar els procediments per accelerar-ne l’aplicació amb coherència a tot el territori”. Un any després de l’inici del desplegament, els treballadors i les treballadores socials segueixen constatant “lentitud i ineficiència en la gestió, la qual cosa provoca iniquitat i frustració tant entre els possibles beneficiaris com entre els professionals dels serveis socials bàsics”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article