Pobresa Zero-Justícia Global denuncia que la “paràlisi política” ha portat a “greus retrocessos” en el terreny social

Amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació, Pobresa Zero-Justícia Global reclama posar les polítiques socials “a la primera línia”


La plataforma Pobresa Zero-Justícia Global ha denunciat aquest dimarts que la "paràlisi política i institucional" en matèria d'avenços socials ha contribuït a "greus retrocessos", tant a Catalunya com a l'estat espanyol.

A la jornada ‘L’alimentació, un dret vulnerat?’, coorganitzada amb el Síndic de Greuges i emmarcada en el dia Mundial de l'Alimentació, la plataforma ha fet públic un manifest on ha exigit la priorització de les polítiques socials per part del Govern com a resposta a “un sistema malalt i insostenible que condemna la població a patir pobresa”.

En l’àmbit específic de l'alimentació, Sònia Fuertes, portaveu de Pobresa Zero-Justícia Social, ha subratllat que a Catalunya s'està malbaratant entre un 25 i un 30% de tota la producció alimentària.

La plataforma, formada per més de 3.200 organitzacions de Catalunya, posa l'accent en el que consideren que és la solució a l'arrel del problema, que és una transformació “estructural que posi la persona al centre”.

D’aquesta manera, continuen reclamant un major finançament en els sistemes de salut, educació i protecció social, encara que remarquen que és una mesura “insuficient”. En aquest sentit, es defineixen com a defensors d’un sistema fiscal “progressiu, just i solidari” que es basi en els principis de la redistribució i l'equitat.

De la mateixa manera, exigeixen un canvi radical per combatre “tots els rostres” de la pobresa alimentària, tant la malnutrició com l’anomenada ‘fam oculta’, que consisteix en una mala alimentació donada per la falta de pocs recursos econòmics i que acaba portant a l’obesitat. Apunten que aquest és un problema que s'accentua en els infants, i que “a la llarga està hipotecant la seva pròpia salut”.

En el marc d'aquesta jornada coorganitzada amb el Síndic de Greuges hi ha participat l'artista plàstica Delphine Boghos, que ha representat gràficament el que la plataforma volia posar de relleu en un quadre que ha pintat simultàniament a la lectura del manifest.

El Síndic de Greuges reclama més esforç per combatre la pobresa

Durant la jornada, l'adjunta d'infància del Síndic de Greuges, Maria Jesús Larios, ha reclamat mesures estructurals que redueixin la taxa de risc de pobresa infantil, que des de l'inici de la crisi es manté estable per sobre del 25%.

El síndic Rafael Ribó ha denunciat la persistència de pous de pobresa a Catalunya, dels quals resulta molt complicat sortir, i que comporten mancances i privacions en el dret a una alimentació adequada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article