Les entitats socials celebren que l’Estat aprovi el dret a vot per a les persones amb discapacitat

Cap jutge podrà retirar el dret a vot i es rehabilitarà, de forma automàtica, l'accés al sufragi a totes les persones a qui se'ls havia retirat


Les entitats socials celebren que l’Estat hagi aprovat el dret a vot per a les persones amb discapacitat. El Dincat, la federació que aplega més de 30.000 persones amb diversitat funcional, ha expressat en un comunicat “una gran satisfacció” perquè, amb el nou text “cap jutge podrà retirar el dret de vot i es rehabilitarà, de manera automàtica, el dret a aquelles persones a qui se’ls havia retirat”.

Així és com el Congrés dels Diputats ha aprovat per unanimitat la modificació de l’article 3 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General, per tal d’adaptar-la a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat aprovada el 2006 per l’ONU i ratificada per l’Estat espanyol l’any 2008.

Aquesta mesura ha de garantir el dret de vot a tothom incloses totes aquelles persones que per raó de discapacitat se’ls havia anul·lat el dret de sufragi per decisió judicial. Des de Dincat han acollit “amb entusiasme aquesta votació perquè per fi es reconeix un dret inherent a la persona”.

“El que ha passat aquest dijous al Congrés és una gran fita històrica a favor dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i de les famílies que porten anys lluitant. Avui hi guanyen els drets humans, avui hi guanyem tots”, ha dit Rosa Cadenas, presidenta de la federació.

Per a les entitats que ho han defensat, la lluita pel dret a vot de les persones amb discapacitat intel·lectual té dos referents clau: la Declaració Universal dels Drets Humans (1948) i la Convenció DPDI de l’ONU (2006), on no només es reconeixen els drets, sinó que obliga a l’administració pública a fer tot el possible perquè es puguin exercir en igualtat de condicions.

Quatre persones de l’Observatori de Drets de Dincat han assistit avui a les portes del Congrés per donar suport a la iniciativa; dues d’elles, Xavier Orno i Ana Morón, han participat de la sessió des del Congrés com a convidats. “El pas d’avui és molt important, però no el definitiu. La mesura ha d’anar al Senat i tornar al Congrés per ser aprovada definitivament”, asseguren. Per això, el Dincat afirma que seguirà “de prop” tot el procés.

“La reparació d’un greuge”

Per la seva banda, el síndic de greuges, Rafael Ribó, ha expressat la seva satisfacció davant d’aquesta reforma de la Llei que permetrà que les persones amb discapacitat intel·lectual puguin exercir el seu dret de vot. “Restituir el dret de vot de les persones amb discapacitat intel·lectual és la reparació d’un greuge”, ha dit Ribó.

L’any 2015 el Síndic va emetre una resolució en què recomanava una revisió i una reforma de la legislació perquè totes les persones amb discapacitat tinguessin el dret a votar i a participar en la vida pública. També recomanava que la limitació dels drets en els processos d’incapacitació fos aplicada de manera restrictiva, és a dir, en proporció a les necessitats de protecció de la persona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article