Més de la meitat de les famílies monoparentals està en risc de pobresa o exclusió social

La Taula del Tercer Sector alerta sobre la gran vulnerabilitat de les dones que estan soles al capdavant de la família


Més de la meitat de les famílies monoparentals, majoritàriament encapçalades per dones, està en risc de pobresa o exclusió social. Aquesta és una de les conclusions a què ha arribat la Taula del Tercer Sector, que ha organitzat una xerrada aquest dimecres en motiu del Dia Internacional contra la Pobresa, i que alerta sobre la gran vulnerabilitat de les dones que estan soles al capdavant de la família.

La Taula del Tercer Sector ha fet la feminització de la pobresa i la “fragilitat de les dones” que es fan càrrec totes soles de la família i ha reclamat “amb urgència” el desenvolupament de polítiques socials abordin la pobresa de manera transversal, integral, coordinada amb el sector social i tenint en compte la perspectiva de gènere. En aquest sentit, la Taula ha recordat que “posar fi a la pobresa en totes les seves formes” és el primer objectiu de l’Agenda 2030 sobre els Objectius pel Desenvolupament Sostenible.

Les dades demostren que la pobresa es cronifica i es feminitza i, per tant, l’entitat es reafirma en fer “un crit d'alerta”. “És cert que hi ha recuperació econòmica, però també és cert que encara hi ha una part de la població que no se'n surt i que encara està patint de manera directa els efectes de la crisi”, assenyalen.

De fet, un de cada quatre catalans i catalanes viu en situació de risc de pobresa. La taxa se situa en el 20%, vuit dècimes més respecte al 2016, segons les dades de l’Idescat. En els menors de 16 anys, la taxa de risc de pobresa creix fins al 28,5%, un 4,5% més en comparació amb el 2016.

A més, el 80,9% de les llars monoparentals tenen una dona al capdavant de la família i en només un 19,1% l'adult és un home. Les llars més empobrides són les llars amb fills dependents i, de totes aquestes, les que tenen el risc més elevat de pobresa o exclusió social (53%) són les llars monoparentals amb un o més fills a càrrec.

A tot això cal afegir, com recorden diversos estudis, que el 50% de les dones al capdavant d'una família monoparental estan desocupades o treballen en l'economia submergida. Per això, la Taula del Tercer Sector reivindica la necessitat que, eines que ja existeixen per lluitar conta la pobresa i l'exclusió, funcionin bé i a ple rendiment, com la Renda Garantida de Ciutadania.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article