Famílies de persones encarcerades diuen “prou” a les morts dins les presons catalanes

L’any 2017 van morir 41 persones als centres penitenciaris i vuit es van suïcidar després que se les sotmetés a un règim d’aïllament


A Catalunya, el 2017, van morir 41 persones als centres penitenciaris. Així ho denuncia el centre Irídia, que treballa per la defensa dels drets dels col·lectius en situació de vulnerabilitat, i l’Associació de Familiars contra la Crueltat Carcerària (AFCC). Aquest és el cas de la mare de la Gina, que reclama que no hi hagi “més morts a la presó ni maltractaments, i que es respecti la vida”.

“A Catalunya, malauradament, es produeixen situacions de violència institucional”, ha asseverat l’advocat Andrés Garcia Berrio, que duu el cas de la Gina, però també de la Raquel i el Lewis. En concret, de les persones que van morir en centres penitenciaris catalans, vuit es van suïcidar després de que ser sotmeses a un règim d’aïllament.

Els règim d’aïllament imposen un tancament en solitud d’entre 18 a 22 hores al dia de mitjana en una cel·la de pocs metres quadrats. Hi ha persones que, en aquest aïllament, s’hi estan dies, mesos o anys. “L’aïllament a l’Estat espanyol no compleix amb les normes internacionals. No oblidem que les persones en privació de llibertat es troben sota la responsabilitat d’aquest Estat, per acció o per omissió”, ha dit Garcia Berrio.

Per tot plegat, Irídia i l’AFCC reclamen que s’investiguin millor els motius pels quals es produeixen aquestes morts dins les presons i consideren que hi ha d’haver un canvi en l’àmbit judicial. Creuen que, quan es produeixen aquestes situacions, sovint es posa en dubte la versió de la víctima i de la seva família.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article