Les morts entre les persones migrades han augmentat un 15% després de la reforma sanitària

La Plataforma per l'Atenció Sanitària Universal a Catalunya presenta un informe on registra 375 casos d’exclusió als centres de salut des del 2013


El passat mes de maig, una noia argentina, l’Abril, va anar al Centre d’Atenció Primària del carrer de Manso de Barcelona per una urgència i li van dir que havia de pagar per ser atesa. Una família alemanya va anar a l’Hospital de Mollet del Vallès per una urgència de la filla i també els volien cobrar. Al Sama, d’origen senegalés, que ja fa temps que viu a Mataró, se li ha acabat el permís de residència i li han retirat la targeta sanitària. I així fins a 375 casos com aquests recull l’informe “Sis anys d’exclusió sanitària: l’impacte del RDL 16/2012” elaborat per la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya (PASUCat). 

“La punta de l'iceberg” d'un nombre desconegut de casos d'exclusió a tota Catalunya, que no s’han pogut detectar ni resoldre. Persones a qui se’ls denega l’accés a la sanitat atemptant, directament, contra la seva salut. “Aquesta situació que s’ha generat a partir del RDL 16/2012 és molt greu. Entre els anys 2012 i 2015 hi ha hagut un augment de mortalitat entre la població migrant d’un 15% de mitjana”, ha dit Alicia Rodríguez, portaveu de la PASUCat durant la roda de premsa d’aquest dimarts al Col·legi de Periodistes.

“Si estàs contribuint pagant amb l’IVA de tots els productes, del lloguer, etc.. perquè no pots tenir accés a la sanitat?”, es pregunta el Sama que demana “més sensibilitat en aquest tema”. Per la seva banda, Carlos Losana, de la PASUCat ha destacat la bona feina que fa el col·lectiu Jo sí, sanitat universal, perquè "són persones que s’han agrupat als barris per defensar l’accés a la sanitat. Gràcies a aquestes persones hem conegut molts casos”.

Segons l’informe, el fet de no poder empadronar-se ha estat una causa importantíssima d'exclusió, malgrat això, dels 375 casos de vulneració registrats, 175 sí que tenien padró vigent.

Així, l’estudi constata i denuncia diverses formes d'exclusió, com són la facturació il·legal d’urgències i denegació d’atenció, amb un total de 108 casos registrats. Concretament, 20  casos d’embarassades, 91 menors d’edat i 12 persones refugiades han vist vulnerat el seu accés a la salut.

També s’han registrat casos de denegació d’accés a la sanitat per trabes burocràtiques, relacionades amb la dificultat per a obtenir el padró o la targeta sanitària i la desinformació. “Molta gent de la tancada d’immigrants està en aquesta situació. Altres, encara que tinguin la targeta vermella, la de refugiat, tampoc poden accedir perquè no tenen el padró. I el que tenen tots ells és molta desinformació, ningú els ha dit que tenen el dret d’accedir a la sanitat”, diu Losana.

La llei sanitària a Catalunya i a l’Estat

El juliol passat, el govern espanyol va aprovar el Reial Decret de Llei estatal 7/2018, que regula l’accés universal al Sistema Nacional de Salut. Després de l’aprovació del RDL i amb l’objectiu de modificar-ne el contingut, el Congrés va aprovar, el 6 de setembre, iniciar el tràmit parlamentari per redactar una nova Proposició de Llei sobre Sanitat Universal.

Tot i que, com observen de la PASUCat, el RDL representa un avenç respecte la reforma sanitària del 2012, -perquè inclou el dret a la protecció de la salut i atenció sanitària a les persones estrangeres que trobant-se a l’Estat espanyol no hi tenen residència legal-, consideren que “no protegeix tots els col·lectius vulnerables”.

D’altra banda, la Llei catalana 9/2017, aprovada pel Parlament el juny del 2017, tampoc compleix amb el seu objectiu d'universalització de l'atenció sanitària, i està encara pendent de reglament. Per aquest motiu, la PASUCat demana al departament de Salut i al president de la Generalitat, Quim Torra “un reglament urgent, garantista i que solucioni deficiències”.

La Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya exigeix, doncs, una llei que recuperi “de manera afectiva la universalitat de la sanitat a tot l'Estat Espanyol i a Catalunya, i que els reglaments de les noves lleis esmentades, pendents de la seva elaboració, resolguin els problemes d'exclusió sanitària que avui en dia encara pateixen milers de persones sense targeta sanitària, a Catalunya i a tot l'Estat”.

Rodríguez adverteix que la sanitat no es pot condicionar als diners. “S’han d’eliminar aquestes barreres que donen una visió economicista a la sanitat. No pararem fins que aconseguim un accés universal real”.

 

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article