Un equip del Clínic aconsegueix que dones amb menopausa avançada es quedin embarassades

Aquesta tècnica, pionera al món, es fa en una sola intervenció i no amb dues com s’havia fet en alguns casos al Japó


Un equip de ginecòlegs de l’Hospital Clínic de Barcelona liderats pel Dr. Francesc Fàbregues i el Dr. Francesc Carmona ha aplicat amb èxit un tècnica pionera al món que ha permès que dones amb símptomes evidents de menopausa avançada hagin pogut tornar a ovular. A més, una de les noies que ha participat en aquest estudi es va quedar embarassada i ha sigut mare a finals de d’agost.

La tècnica consisteix a realitzar una laparoscòpia procedint a la exerèsi d'una part del còrtex ovàric, que posteriorment és fragmentat i reinserit al ovari contralateral de la pacient. Després de la intervenció s’estimula hormonalment a la dona durant unes setmanes amb l´objectiu de obtenir oòcits i posteriorment ser fecundats per un procediment de FIV (Fecundació in Vitro). Aquesta tècnica, avalada pel Comitè d’Ètica de l’Hospital Clínic de Barcelona, ha donat fruits i ha provocat que una dona hagi sigut mare a finals d’agost. L’explicació d’aquesta tècnica pionera ha sortit publicada recentment a la revista ‘Journal of Ovarian Research, 2018’).

Aquesta tècnica pionera i posada a la pràctica s’ha aplicat en 12 dones. El 50% de les dones han aconseguit a tenir activitat ovàrica després de la intervenció i una noia s’ha pogut quedar embarassada i ha sigut mare. Es calcula que un 1% de la població femenina té menopausa avançada.

Una tècnica iniciada al Japó i millorada a Catalunya

El concepte de l'activació del teixit ovàric en pacients amb fallada ovàrica prematura va ser introduïda per un grup de doctors japonesos. Aquests van publicar un article en el qual explicaven que aquest procediment el feien realitzant dues laparoscòpies ja que d'una banda, fragmentaven el teixit, i per una altra, l’intentaven activar mitjançant substàncies farmacològiques. S'han publicat tres embarassos amb aquesta tècnica, però requeria de dues laparoscòpies. La novetat, per tant, de la tècnica utilitzada a l’Hospital Clínic és que tot aquest procés s’ha fet en una sola intervenció i que el tractament del teixit ovàric no ha patit un procés farmacològic, sinó mecànic, que demostra ser suficient. La tècnica utilitzada és, per tant, molt més barata i més àgil que la utilitzada per l’equip de doctors japonesos.

La laparoscòpia és una tècnica que permet la visió de la cavitat pelviabdominal amb l'ajuda d'uns dispositius òptics, introduïts a través de petites incisions a la paret abdominal. A través d'una d'aquestes, la fibra òptica es transmet a la llum que il·lumina la cavitat, mentre que s'observen les imatges de l'interior amb una càmera connectada al mateixa lent.

La menopausa precoç pot comportar problemes emocionals

Una menopausa precoç es produeix quan una dona neix amb una reserva menor que l'esperada dels fol·lics ovàrics o quan, per diverses raons, els folicles es consumeixen més ràpid que de costum.Es considera que una dona pateix menopausa avançada quan té els símptomes abans dels 40 anys. De mitjana, la dona comença la vida amb 300 a 400 mil folicles ovàrics. Tot i alliberar només un òvul per cicle menstrual, el procés de maduració de l’òvul consisteix en el desenvolupament de diversos folicles al mateix temps. Al final del procés, només un dels diversos fol·lics arriba a madurar, donant-se origen a l'òvul.

Durant els 30 o 40 anys del període fèrtil, la dona consumeix tot els seus fol·licles, entrant a la menopausa en el moment que ja no posseeix més reserva de fol·licles ovàrics. Quan els ovaris deixen de funcionar, la dona ja no produeix hormones sexuals, com a estrogen i progesterona, i deixa d'ovular, tornant-se infèrtil.

A més de patir els símptomes típics de la menopausa, com ara fogots, seqüències vaginals i canvis d'humor, moltes dones que experimenten la menopausa precoç tenen poden patir problemes emocionals importants.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article