Els professors universitaris aposten per convocar una vaga el 28 i 29 de novembre

Un centenar de docents es reuneixen en assemblea per pactar mesures de pressió i aconseguir millores en les condicions laborals


La precarietat laboral que denuncien els professors universitaris, sobretot els associats, ha estat el denominador comú de l'assemblea de docents que ha reunit un centenar de persones aquest dijous a la tarda al pati de Lletres de la Universitat de Barcelona (UB), després de la jornada de vaga que han secundat de manera desigual el professorat de la UB.

Professors associats, professors amb contractes parcials i temporals i estudiants predoctorands de les diferents universitats catalanes, han posat sobre la taula mesures de pressió entre les quals destaca la convocatòria de vaga el proper 28 i 29 de novembre, una proposta que hauran de plantejar als comitès d'empresa de les diferents universitats.

La Sara Díaz és estudiant predoctorand a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i es considera “privilegiada” perquè ha pogut començar a fer recerca mitjançant un contracte. Tot i això, és conscient que la situació dels investigadors a les universitats catalanes no és esperançadora perquè al seu voltant té molta gent que fa recerca i tesis doctorals sense cap tipus de finançament. Per això, ha assistit aquest dijous a l'assemblea de professors convocada per part del comitè d'empresa de la UB amb representants de la UPC, UAB i UdG.

Considera que cal actuar de forma unitària i aposta per una vaga indefinida. Ho veu una mesura perquè el sistema s'adoni que sense el treball “del dia a dia” de molta gent en situació “precària o treballant en altres bandes per poder mantenir la ciència com a vocació”. La Sara destaca que actualment molts equips de recerca s'estan “nodrint” del treball voluntari de graduats que tenen ganes de dedicar-se a la ciència.

La Sara és predoctorand, un cas més del centenar de persones que s'han reunit aquest dijous per debatre aquesta situació, entre els quals, també hi ha assistit en Josep Rost, professor associat a la Universitat de Girona (UdG). En Josep explica que fa tres anys que encadena contractes que li renoven cada any i que per aconseguir el contracte de professor associat ha de demostrar tenir una altra feina fora de la universitat. Assegura que no se li comprova quin tipus de feina és i que si no en té, li han arribat a suggerir que es doni d'alta d'autònoms per donar-se'n després.

Per això, assegura que els professors associats, actualment, fan feina “que la universitat necessita” perquè es cobreixen hores que altres professors no poden fer i fins i tot substitucions, però sempre sense garantir cap estabilitat. De fet, quan se li pregunta per les perspectives de millores, en Josep parla d'un “túnel sense llum”. Tot i que la voluntat és millorar la seva carrera acadèmica, creu que hores d'ara només poden comptar en treballar a la universitat mentre a aquesta li continuï interessant.

L'assemblea d'aquest dijous també ha aprovat la creació d'un espai de coordinació entre el PDI de les diferents universitats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article