El riure, el millor aliat dels infants refugiats

Més de 200 infants refugiats sirians d'entre set i 14 anys demostren en un estudi que la tasca de Pallassos Sense Fronteres disminueix la depressió


La força guaridora d’un somriure per reduir l’estrès posttraumàtic dels infants refugiats que han patit conflictes bèl·lics a Pròxim Orient. Un estudi realitzat per la Unitat de Trauma Crisis i Conflictes de la Universitat Autònoma de Barcelona amb la participació de l’entitat Pallassos sense Fronteres corrobora el poder del somriure en aquests infants.

La mostra d'aquest estudi pilot s'ha realitzat amb 220 nens i nenes refugiats sirians d'entre 7 i 14 anys que els mestres han dividit en quatre grups. El grup de control inicialment no rebia cap tractament, el primer grup rebia la visita dels Pallassos, el segon grup seguia el programa de rehabilitació TRT (Teaching Recovery Techniques) que són tècniques creades per Children and War Foundation l'any 1997. Aquestes tècniques tenen per objectiu proporcionar als infants que han patit un trauma greu, com el fet de viure una guerra, estratègies per identificar les seves reaccions i poder dominar-les per millorar el seu estat emocional.

El tercer grup d’aquest estudi rebia ambdós tractaments; TRTs i Pallassos. El plantejament inicial del projecte era avaluar l'impacte de les accions de Pallassos Sense Fronteres i establir un vincle entre elles i la metodologia de les TRTs.

La hipòtesi inicial era que els nens que rebien totes dues pràctiques obtindrien millors resultats que els que rebien només una cosa o no en rebien res. En la majoria d'ocasions s'ha confirmat la hipòtesi: la combinació dels dos tractaments produeix una important disminució de la simptomatologia depressiva dels nens estudiats.

El més sorprenent, però, és que les actuacions de PSF per si mateixes, sense combinar-les amb les TRTs han obtingut un efecte positiu sobre certs símptomes, com són la intrusió, l'evitació o la conducta dels infants.

A més, Pallassos Sense Fronteres llança una campanya inèdita, “Fem riure, fem futur”, amb la finalitat de buscar noves fonts de finançament. L'objectiu d’aquesta campanya, a curt termini, és fer possible més expedicions al mateix terreny (Vall de la Beqaa, Líban) i ampliar els centres d’intervenció per arribar a més beneficiaris.

Si el projecte es consolida i hi ha el finançament necessari, el format es podria replicar a altres països del món on la seva població també pateixi un estrès posttraumàtic sever a causa de les guerres o els desastres naturals.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article