Vic demana la complicitat de les entitats per detectar les necessitats de persones amb malalties cròniques

La iniciativa busca conèixer els problemes de solitud, pobresa extrema o bé dificultats d'accés a la llar per poder-los oferir ajuda


El Centre d'Estudis Sanitaris i Socials de la UVic-UCC ha posat en marxa la tercera fase del programa ‘Vic, ciutat cuidadora’. La iniciativa, dissenyada per la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC i impulsat per l'Ajuntament de Vic amb el suport i participació d'una trentena d'entitats socials del territori, busca la complicitat de les associacions ciutadanes per identificar les persones que es troben en el darrer tram de la vida, pateixen malalties cròniques complexes i, a més, tenen necessitats de caràcter social.

Segons ha explicat el director de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC, Xavier Gómez Batiste, la voluntat és que aquestes entitats ajudin a identificar les persones més vulnerables que, a més de trobar-se al final de la vida, puguin presentar problemes de solitud, pobresa extrema o bé dificultats d'accés a la llar. "És important detectar-les, oferir-los un sistema de voluntariat i connectar-les amb el sistema sanitari i social, si cal", afegeix.

Segons dades de l'Ajuntament de Vic, un 1,5% de la població pateix malalties cròniques avançades i una tercera part d'aquesta població necessita atencions socials d'acompanyament. El regidor de Benestar i Família de l'Ajuntament de Vic, Àlvar Solà, remarca la transversalitat del projecte "que no solament es dirigeix a les persones d'extrema vulnerabilitat, sinó a tota la ciutadania, perquè tothom pot haver d'atendre persones en aquesta situació en algun moment o altre".

La Creu Roja formarà els nous voluntaris

La Creu Roja serà l'encarregada de portar a terme la formació dels voluntaris amb tres cursos bàsics que es portaran a terme durant el primer trimestre del curs. Tractaran l'acompanyament bàsic en el final de vida, l'acompanyament en el dol, i voluntariat específic.

“Són cursos que capaciten els voluntaris i representen una nova finestra d'oportunitats”, ha manifestat la coordinadora de Creu Roja Osona, Mar Espadaler, que no descarta oferir formacions més específiques en el futur, segons les necessitats dels voluntaris. La Creu Roja ja disposa de voluntariat format que atén aquest tipus d'usuaris, però gràcies a la participació a Vic, ciutat Cuidadora podrà eixamplar la base de voluntaris.

El projecte Vic, ciutat Cuidadora va néixer l'any 2016 de la mà de l'Ajuntament de Vic i de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC. Ha estat un projecte pioner a Catalunya, exportable a altres ciutats interessades a apoderar la societat i les seves organitzacions cap a un canvi de perspectiva social i cultural sobre necessitats d'atenció a persones amb malalties avançades i en situació de vulnerabilitat social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article