El Clínic implanta vídeos a l'UCI de neonatologia per afavorir el vincle entre mares i nadons

El nou servei compta amb 5 càmeres connectades que permeten que pares i familiars puguin veure els nounats a través d'una web


La Unitat de Cures Intensives (UCI) del neonatologia de BCNatal-Hospital Clínic ha instal·lat un sistema de càmeres de vídeo que permet que els pares, així com els familiars, puguin veure els seus fills 24 hores al dia a través d'un web. És la primera vegada que un hospital públic a Catalunya posa en marxa una iniciativa d'aquestes característiques.

La prova pilot, que es va iniciar a principis de 2018, ha permès reduir l'ansietat de les mares en el moment de la separació, millorar el vincle materno-filial i la producció de llet materna. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que cada any neixen uns 15 milions de nadons prematurs a tot el món. En l'última dècada s'ha produït un canvi de paradigma en les Unitats de Cures Intensives Neonatals (UCIN) i es recomana admetre els pares juntament amb el nadó prematur o, almenys, permetre que passin la major part del dia en aquestes unitats.

“La participació dels pares augmenta, sens dubte, la preparació per a l'alta domiciliària. D'aquesta manera, els pares es converteixen en els cuidadors més importants per al nadó durant l'ingrés a la UCIN”, explica Ángela Arranz, cap de Gestió d'Infermeria de BCNatal (Hospital Clínic- Hospital Sant Joan de Déu).

Les estades hospitalàries dels nadons prematurs poden prolongar-se durant mesos. Per afavorir el vincle maternofilial, les tecnologies existents com la implantació de càmeres a la UCIN permet la videoconferència en temps real, a través de dispositius habilitats amb internet.

Cinc càmeres connectades

La idea d'implantar les càmeres va sorgir a través de la necessitat que van transmetre les mares que visiten la Unitat del Programa de Prematuritat de l'hospital. “Un cop acabada la visita, moltes d'elles transmetien la por a la separació, a l'estar 24 hores sense poder veure el seu fill prematur després del part. Aquesta inquietud ens va fer valorar la implantació d'aquest sistema per solucionar-ho”, explica Erika Sánchez, Coordinadora Assistencial del Servei de Neonatologia de BCNatal- Hospital Clínic.

El Servei de Neonatologia compta amb 5 càmeres connectades, tres d'elles a la Unitat de Cures Intensives del servei i dos a la d'intermedis. Quan ingressa el nadó a la unitat s'ofereix a les famílies la possibilitat d'utilitzar aquest dispositiu que permet que, a través d'una pàgina web i amb un usuari i contrasenya, poden veure in-situ al nadó les 24 hores del dia.

La prova pilot es va posar en marxa a principis de 2018 i l'experiència està sent molt positiva. El primer benefici s'observa en la primera separació, la qual es produeix després del naixement. “Les famílies des del minut zero poden veure el seu fill ja que, quan el nadó entra a la unitat, connectem la càmera de la incubadora. L'ansietat i la tristesa que produeix aquesta separació disminueixen”, explica Erika Sánchez.

Un altre moment que genera estrès i ansietat a les mares és la separació que es produeix quan marxen d'alta a casa i deixen al nadó a la unitat. Gràcies al dispositiu l'ansietat també disminueix ja que, en quant surten del recinte hospitalari, ja poden veure el seu fill.

Augmenta la producció de llet

Un altre benefici d'aquest sistema és que augmenta la producció de llet. El fet que les mares puguin veure al seu nadó en el moment de l'extracció de llet, fa que la quantitat de llet materna que produeixen sigui més gran.

“Quan ens van oferir la possibilitat de tenir aquestes cinc càmeres, ràpidament vam veure una oportunitat de millora en les cures que oferim als nadons prematurs. Després dels bons resultats obtinguts amb aquesta prova pilot, el nostre objectiu és que cada incubadora de la unitat tingui el seu sistema i que els pares puguin veure els seus fills en qualsevol moment i de forma gratuïta “, assenyala Ángela Arranz.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article