Catalunya recupera la llei d’emergència habitacional i contra la pobresa energètica

Les entitats socials han celebrat la “recuperació”, però avisen que “vigilaran que s’apliqui amb contundència”


Catalunya ha recuperat aquest dimarts la Llei 24/2015, la normativa d’emergència en l’àmbit de l’habitatge i contra la pobresa energètica que s’havia retirat després d’un recurs d’inconstitucionalitat que havia presentat el PP. Les entitats socials han celebrat aquesta “recuperació”, però avisen que “vigilaran que s’apliqui amb contundència”. La Llei hauria evitat uns 30.000 desnonaments, segons el grup promotor.

De fet, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ja havia anunciat el dimecres passat que l’Estat i la Generalitat havien arribat a un “acord interpretatiu”, que aquest dimarts s’ha acabat de formalitzar. Aleshores, però, no es contemplava un desbloqueig total de la Llei.

El govern ha lamentat, de fet, que l'executiu espanyol no hagi retirat la totalitat del recurs, tal com s'havia compromès el govern del PSOE, però ha celebrat que arran d'aquest desbloqueig es recuperi la mediació amb grans tenidors i famílies afectades, a recuperar el reallotjament obligatori per part de persones amb risc de ser desnonades i la capacitat per expropiar habitatges de grans tenidors que portin més de dos anys desocupats. El conseller espera que l'acord sigui plenament efectiu els primers quinze dies de novembre.

En qualsevol cas, el conseller ha aplaudit que la Generalitat hagi recuperat la “capacitat per actuar en temes de gran importància” i s'ha referit, en concret, a tres grans eixos. En primer lloc, ha assenyalat, s'ha recuperat la mediació amb grans tenidors i famílies voluntàries i desplegar-la en la seva “màxima intensitat”; a recuperar el reallotjament obligatori per part de grans tenidors a les famílies en risc de ser desnonades i a la capacitat per expropiar els habitatges de grans tenidors –no particulars- que els tinguin buits durant més de dos anys.

D'altra banda, els articles que el govern espanyol manté el recurs són els 1 i 2 i disposició transitòria primera de la Llei 24/2015, que fan referència a les subrogacions d'hipoteques i dacions en pagament.

Les entitats ho celebren

El Grup Promotor de la Llei 24/2015 contra els desnonaments i la pobresa energètica ha celebrat aquest dimarts la retirada del recurs d'inconstitucionalitat per part del govern espanyol contra la llei aprovada pel Parlament. Les entitats han advertit que estaran “vigilant” que la llei “s'apliqui amb contundència”.

“No permetrem que cap fons voltor o banc tregui cap família de casa seva”, ha dit la portaveu de la PAH Barcelona Lucía Delgado. A més, les entitats han demanat que es retiri el recurs “amb urgència” per evitar els 60 desnonaments que hi ha cada dia. Segons ha explicat el portaveu de la PAH Guillem Domingo, calculen que s'haurien pogut evitar uns 30.000 desnonaments si la llei no hagués estat suspesa.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article