El Govern torna a aprovar el projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació

Les entitats consideren que la normativa, que s'estava tramitant però va quedar aturada pel 155, arriba amb “retard i deficiències”


El Consell Executiu ha tornat a aprovar aquest dimarts el projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació. El text estava en tràmit al Parlament, però va decaure quan es va aplicar l'article 155. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha apuntat que són conscients que ja existeixen regulacions específiques que protegeixen el col·lectiu LGTBI i les dones, però ha subratllat la importància de tenir una llei “paraigües” que abordi “qualsevol tipus de discriminació i que tingui com a eix vertebral la defensa de la igualtat i de la dignitat de totes les persones”.

Finalment, a més, i tal i com reclamen les entitats, com ara l’Observatori contra l’Homofòbia, que no ha deixat de denunciar el “retard” i algunes “deficiències”, la normativa contemplarà un règim sancionador que el conseller no ha concretat, a l'espera que es treballi al Parlament. S'haurà de desenvolupar mitjançant un reglament propi.

La llei està adreçada a totes les institucions públiques i persones físiques o jurídiques de caràcter privat. Preveu mesures de protecció amb l’obligació d’aplicar mètodes i instruments per a la detecció de vulneracions del dret a la igualtat de tracte i a la no discriminació. També estableix que caldrà adoptar mesures preventives o per acabar amb situacions discriminatòries. 

Pel que fa al règim sancionador, el conseller ha dit que aprovar aquest projecte ara no implica aturar el desenvolupament de la Llei contra l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, amb el seu reglament corresponent.

Un pla nacional contra la discriminació de gènere

El text aprovat pel Consell Executiu aquest dimarts preveu l'impuls d'un pla nacional per a la igualtat de tracte i la no discriminació, un document que determina els eixos, les línies estratègiques, els objectius i les mesures per prevenir, eliminar i corregir tota forma de discriminació per raó de les causes que estableix aquesta llei.

Abans de ser aprovat pel Consell Executiu, el projecte ha passat per un procés participatiu on han intervingut els consells adscrits a la Generalitat com ara la Taula per la Ciutadania i la Immigració, el Consell de la Gent Gran de Catalunya, el Consell Nacional LGBTI, el Consell Nacional de les Dones i el Consell Nacional de la Joventut, així com les entitats i el món associatiu del país.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article