Sindicats de l’Ensenyament criden de nou a fer vaga “contra les retallades” el 29 de novembre

USTEC-STEs, ASPEPC-SPS i CGT denuncien que les tisorades que el Govern va aplicar de forma “extraordinària” no s'han revertit


Els sindicats USTEC-STEs (IAC), el de Professors de Secundària ASPEPC-SPS i CGT convoquen una jornada de vaga pel dijous 29 de novembre a l'ensenyament públic. Els sindicats convocants denuncien que aquelles “retallades que es van aplicar de forma extraordinària” al principi de la crisi “encara no han estat revertides” i alerten del “greu deteriorament de les condicions laborals” i de “la qualitat de l'ensenyament públic”.

A més, lamenten que el sistema està "endèmicament infrafinançat". Entre les reivindicacions, marquen com a “irrenunciable” el restabliment per al curs que ve de l'horari lectiu anterior a les retallades per a tots els docents, 23 hores a primària i 18 a secundària.

Els tres sindicats fan una crida al conjunt dels professors i del personal laboral de l'ensenyament públic de Catalunya a “organitzar la vaga als centres, a secundar-la i a debatre i decidir sobre la seva continuïtat”. També demanen a la resta de sindicats que se sumin a la convocatòria. 

Un altre dels principals motius de queixa és el Decret de Plantilles, ja que denuncien que permet la “selecció arbitrària de personal, que ha malmès el funcionament democràtic dels centres” i, per això, en demanen la retirada. També exigeixen la conversió dels terços de jornada en mitges jornades, l'increment del personal de suport a la docència per atendre la diversitat i la consolidació dels llocs de treball del personal interí en un canvi del model d'oposicions. 

Altres reivindicacions són el retorn a l'horari de permanència del professorat de Secundària (24 hores) i la reducció de les ràtios per al curs que ve a un màxim de 22 alumnes a Primària i 27 a Secundària (o inferior per garantir que no es tanquin grups) i de 20 i 25 alumnes, respectivament, per al curs 2020-21.

També demanen el retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció al personal major de 55 anys i el manteniment de la Formació Professional pública. Completa la plataforma reivindicativa la recuperació del poder adquisitiu, amb un calendari de retorn de les pagues extres del 2013 i 2014 i retorn al reconeixement del primer estadi de nou a sis anys. 

Les organitzacions convocants confien que els altres sindicats se sumin a la jornada de vaga perquè sigui “el màxim unitària possible” i advoquen per la continuïtat de les mobilitzacions si és acaba sent una protesta “exitosa” i el Govern “no cedeix”. 

“Les escoles s'obren cada dia i, com a societat, no ens podem permetre tenir l'ensenyament públic infrafinançat. És un desastre que no hi hagi un creixement expansiu del pressupost en un moment de recuperació econòmica”, ha afirmat el portaveu d'USTEC-STEs, Ramon Font, en la roda de premsa dels tres sindicats per presentar la jornada de vaga. 

Xavier Massó, d'ASPEPC-SPS, ha carregat contra el Decret de Plantilles i ha clamat perquè els docents recuperin les condicions laboral del 2010. També ha criticat el Departament per “adoptar l'extraordinarietat com el mecanisme ordinari de funcionament”.

Pedro Mercadé, de CGT Ensenyament, ha puntualitzat que algunes de les reivindicacions no tenen cost econòmic, com ara la retirada del Decret de Plantilles, i ha destacat l'“encert” d'haver-se posat d'acord per a una jornada de vaga per poder “incidir” en el debat dels pressupostos.

CCOO no s'adhereix, de moment, a la protesta

El sindicat Comissions Obreres, de moment, però, no se suma a la vaga del sector de l'Ensenyament, perquè considera que la situació política actual és “d'alta complexitat'” i resten a l'espera de l'evolució dels pressupostos. Per a CCOO, sí hi ha pressupostos caldrà analitzar-los i decidir les '”prioritats'” del sindicat.

En un comunicat, el sindicat manifesta la voluntat de no prendre '”decisions de despatxos'” i, per això, vol fer partícips als treballadors de les decisions que prengui el sindicat respecte les seves condicions laborals i possibles mobilitzacions, sense descartar-ne cap.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article