La Creu Roja de Girona engega un projecte pioner per ajudar les persones més vulnerables a apoderar-se

La iniciativa ja ha atès gairebé 300 persones arreu de la demarcació i l'objectiu ara és estendre-la a tot Catalunya


No tenir feina, quedar-se sense sostre, ser nouvingut i trobar-se totes les portes tancades... Les persones que pateixen situacions de vulnerabilitat queden tocades emocionalment, arribant fins i tot a aïllar-se de la societat. Per ajudar-les a apoderar-se i fer ressorgir els seus talents i potencialitats, la Creu Roja de Girona ha engegat un projecte pioner que, d'ençà del setembre de l'any passat ja ha atès gairebé 300 persones arreu de la demarcació.

L'objectiu és que tots aquells qui hi prenen part puguin sortir del pou i, malgrat les dificultats, encarin la situació. El projecte Benestar Social i Activació Personal s'ha plasmat ara en una exposició on, a través de retrats dels participants, es convida els visitants a imaginar la història que hi ha al darrere de cada fotografia. L'objectiu de la Creu Roja és que, a partir de l'any que ve, la iniciativa es pugui estendre a tot Catalunya.

En Morad Bejtit té 38 anys i en fa 17 que va arribar a Catalunya. Al Marroc, treballava en un locutori, però aquí ha hagut de sortir-se'n com ha pogut. La crisi el va atrapar de ple i el va abocar a viure al carrer. En Nelson Guevara té 40 anys i ara en fa tres que va arribar d'Hondures. Al seu país, gestionava diversos negocis a centres comercials (clíniques dentals, botigues de trucs de màgia). Explica que va decidir creuar l'Atlàntic per cuidar la seva família –és pare d'una nena– i que mai s'hauria imaginat ser “un immigrant sense papers”.

La situació d'extrema vulnerabilitat que creuen tant en Morad com en Nelson els va deixar tocats emocionalment. De fet, l'hondureny admet que va patir depressió i que, en alguns moments, no veia sortida al pou. Com ells dos, segons recull un estudi de la Creu Roja, hi ha moltes altres persones vulnerables a qui la crisi els ha afectat l'estat d'ànim. En concret, a sis de cada deu a qui l'entitat atén a comarques gironines. I gairebé el 17% pensen que no val la pena viure.

La iniciativa, com explica la responsable de programes d'extrema vulnerabilitat de l'entitat, Marta Molist, vol actuar com una “llançadora” que “potencia els seus talents i capacitats”  i els permet entomar la situació.

Un treball personal i en comunitat

El programa, que compta amb l'ajuda de vuit tècnics de la Creu Roja (entre els quals, quatre psicòlogues) té una part individual i una altra de col·lectiva. A cadascun dels participants, se'ls fan sessions de coaching i també se'ls inclou dins un grup format per entre deu i dotze persones, que els ajuda a motivar-se.

“Es fan moltes sortides i, sobretot, es treballa amb manualitats, perquè això els permet potenciar els seus talents”, explica Molist. “L'objectiu és que, quan el recurs s'acabi, ells mateixos tinguin recursos per tornar-se a integrar a la comunitat; per això, per exemple, es visiten associacions que els puguin acollir”, diu la responsable de la Creu Roja.

Obrir-se arreu del territori

D'ençà del setembre de l'any passat, el programa Benestar Social i Activació Emocional ja ha atès gairebé 300 persones en situació de vulnerabilitat. Sobretot, però, la iniciativa ha eclosionat al llarg d'aquest 2018. 

Des del gener, 202 persones s'han beneficiat d'aquest programa pioner de la Creu Roja de Girona, que compta amb el suport de la Generalitat i la Diputació. I aquest darrer trimestre, el projecte ja s'ha estès arreu de la demarcació (entre d'altres, a la Bisbal, a Torroella de Montgrí, a Verges, a Palamós, a Platja d'Aro, a Blanes, a Santa Coloma de Farners, a Anglès, a Ripoll i a Camprodon). Ara, Molist avança que la intenció és que 'Benestar Social i Activació Personal' faci el salt a tot Catalunya durant el 2019.

“No perdre mai l'esperança”

En Morad i en Nelson són l'exemple de com el programa els ha ajudat a superar l'atzucac emocional que van viure. “Ara m'estic a La Sopa i estic més tranquil i relaxat; he après a no perdre mai l'esperança i a no quedar-me estancat”, explica en Morad. 

“He superat la depressió i les desil·lusions; el programa em va ajudar a retrobar-me, reenfocar-me i retrobar els meus somnis i l'esperança de tirar endavant”, explica en Nelson, que està pendent de rebre els papers. “Avui torno a creure en mi, encara més que abans”, hi afegeix. 

Ara, la Creu Roja de Girona ha fet extensiu aquest projecte a través d'una exposició interactiva, que es pot veure al centre cívic del Barri Vell de la ciutat. A través de diferents retrats dels participants, l'entitat convida el visitant a imaginar-se quina història –i sobretot, quines potencialitats- hi ha al darrere de cada rostre. I un cop ho han respost, poden contrastar-ho amb els escrits que han fet aquells qui surten a les fotografies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article