Polseres Candela i Marc Buxaderas, dos dels guardonats dels Premis Solidaris ONCE d'enguany

El premi reconeix aquelles persones, entitats i institucions que realitzen una labor solidària i procuren la inclusió social


Els Premis Solidaris ONCE Catalunya celebren una nova edició. Des de l’any 2011, l’organització reconeix persones, institucions i empreses que destaquen per la seva sensibilitat social, la seva llarga trajectòria i la seva dedicació en pro dels drets socials dels més desafavorits. Així, els guardonats d’aquest 2018 han estat l’Associació Polseres Candela, el programa de ràdio ‘Ser Especials’ de la Fundació Mercè Pla, Marc Buxaderas, el Club Gimnàstic Tarragona i l’ Ajuntament de Masquefa.

Un any més, els premiats rebran l’obra escultòrica SOLIDARIS, en un acte públic que tindrà lloc dilluns 10 de desembre a les set del vespre a l’Auditori ONCE Catalunya. Des de la primera edició han estat guardonats, entre d’altres, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Pere Casaldàliga, Isidre Esteve, el Pare Manel, Anna Vives, Borja Corcóstegui i les fundacions de Vicente Ferrer o Pasqual Maragall.

“Aquests premis són un reconeixement a la solidaritat catalana, la qual rebem cada dia i que ens permet fer la nostra tasca social. Brindem visibilitat a persones i iniciatives, massa sovint, invisibles. I ens agradaria que tothom sabés de les seves lluites i superacions quotidianes perquè s’ho mereixen. Fan una feina diària, callada i tenaç i demostren que amb esforç i constància hi ha realitats que es poden canviar”, assegura el president dels Premis Solidaris ONCE Catalunya i també president del Consell Territorial de l’ONCE Catalunya, Enric Botí.

El perfil dels premiats

La història de les Polseres Candela va començar a mitjans de 2013 amb la Candela, una nena ingressada a l'Hospital Sant Joan de Déu per leucèmia. Per emplenar les llargues hores que passava l'hospital, una voluntària va ensenyar-li a fer polseres amb fils de color.

Poc temps després, dues de les seves amigues, van decidir donar el nom de Candela a les polseres i van tenir la idea de muntar una parada al seu poble per recaptar diners per a la recerca del càncer infantil. D’aquesta parada fins a la creació d’una associació i la seva lluita continua endavant i creixent cada any, amb l’ajuda de molts voluntaris, escoles, i altres actius socials.

Per la seva banda, la Fundació Mercè Pla va iniciar, a l’octubre de l’any 2017, un programa de ràdio anomenat Ser Especials, a Ràdio Ebre – Cadena Ser, un espai que permet sensibilitzar i apropar a la població sobre la discapacitat intel·lectual.

L’altre guardonat per la seva actitud vital i la capacitat de superació és Marc Buixaderas. Té paràlisi cerebral tetraplègica i omple teatres amb els seus monòlegs 'Posa un discapacitat en la teva vida'. "Vull aconseguir que la discapacitat es normalitzi i que la gent canviï la seva percepció sobre les persones amb discapacitat", assegura Buixaderas.

El Club Gimnàstic de Tarragona va ser el primer a crear una secció de futbol per a persones amb discapacitat, l’any 2016. El president del club, Josep Maria Andreu, va qualificar-lo com “el millor equip de la història del Nàstic”.

El Centre Tecnològic Comunitari (CTC) de l’Ajuntament de Masquefa és la seu del projecte “CTC Accessible”, guardonat amb el Premi ONCE. Al CTC s’ofereixen serveis de formació, assessorament emprenedor, borsa de treball, etc. sota el paraigües de les TIC. Disposen d’eines TIC especialitzades que garanteixen l’accés als serveis amb voluntat clara de que siguin accessibles per a tothom.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article