1.200 dones embarassades participaran en un estudi sobre l'impacte de la contaminació en la vida prenatal

El projecte és pioner en diversos aspectes, com la recollida de dades des del primer trimestre de la gestació


Una investigació coordinada per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) estudiarà quin impacte té la contaminació atmosfèrica en la vida prenatal i preveu comptar amb la participació de 1.200 dones embarassades.

Serà un dels estudis més complets realitzats fins ara a nivell internacional i únic per diversos motius, com, per exemple, que la recollida de dades començarà des del primer trimestre de l'embaràs.

“Una part molt important consistirà a estudiar la placenta per intentar esbrinar si la 'fabricació' d'un cervell a la ciutat de Barcelona és diferent en funció de l'àrea on es viu l'embaràs”, ha afirmat el director de l'estudi, Jordi Sunyer. ISGlobal lidera aquest projecte anomenat BiSC (Barcelona Life Study Cohort), en col·laboració amb BCNatal (Hospitals Sant Joan de Déu, Clínic i Universitat de Barcelona) i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

“Què passaria si estudiéssim l’impacte del medi ambient en l'inici de la vida, quan el desenvolupament pren major velocitat i és més vulnerable?”. És a partir d'aquesta gran pregunta que s'emmarca el projecte BiSC; un punt de partida que Sunyer ha destacat aquest dimarts en la presentació de l'estudi al Palau Macaya.

El director del projecte i cap del programa d'Infància i Medi Ambient d'ISGlobal ha avançat que esperen trobar que la contaminació atmosfèrica i el seu context tenen un “impacte estructural” en el desenvolupament del cervell i altres aspectes, com la formació del cor, durant la vida fetal.

El director de BCNatal, Eduard Gratacós, confia que l'estudi permetrà “aportar dades que seran crítiques per a les polítiques de salut, com és estudiar la vida prenatal exposada a la contaminació”.

Gratacós ha recordat que la vida fetal és l'inici de la vida i que qualsevol petita desviació “representarà grans canvis” en el desenvolupament de la persona. Un terç de la intel·ligència ve determinada per la formació del cervell en la vida fetal i també una part molt important de la salut cardiovascular i la predisposició a malalties metabòliques.

Per al director de BCNatal, estudiar l'impacte de la contaminació atmosfèrica és una “gran oportunitat” per corregir aquestes possibles desviacions en el desenvolupament i per millorar la salut.

Els responsables del projecte han subratllat que és pioner al món pel seu disseny; d'entrada, pel seu caràcter prospectiu, ja que els estudis fets fins ara havien analitzat les dades de l'embaràs una vegada ja havia nascut el bebè, de forma retrospectiva. “El que no s’ha fet mai és agafar l’embarassada des del primer trimestre, incloure-la en un estudi i fer-ne un seguiment amb l'objectiu de la investigació”, ha ressaltat la cap de Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de BCNatal-Hospital Sant Joan de Déu, María Dolores Gómez Roig.

Una altra de les singularitats és que el projecte vol establir una cohort (grup de persones que se sotmet a observació durant un període concret de temps) i que la mostra serà àmplia, ja que preveu recollir dades de 1.200 dones embarassades. “BiSC no és només un projecte, sinó una estructura de recerca, perquè pretenem establir una nova cohort d'embarassades i de naixement en un entorn urbà que ens permetrà formular-nos moltes preguntes que ara ni ens podem imaginar”, ha afirmat el director d'aquest projecte.

Crida a les dones embarassades

El projecte, que ja ha començat, es troba en fase de creació de la cohort i els seus responsables han fet una crida a participar-hi a dones que es trobin en el primer trimestre d'embaràs i que resideixin a Barcelona o a Esplugues de Llobregat (l'Hospital Sant Joan de Déu es troba en aquesta població del Baix Llobregat). BCNatal i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau oferiran la possibilitat de participar-hi a través de les seves consultes d'obstetrícia.

La directora del servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Elisa Llurba, ha animat a participar-hi per aconseguir “canvis per millorar la salut de les noves generacions” en el que ha de ser una “revolució” davant la contaminació. L'objectiu és establir una cohort de 1.200 dones embarassades en els propers dos anys.

Mesuradors de partícules contaminants

En el primer trimestre de gestació, les participants han de portar una motxilla durant 48 hores amb captadors i mesuradors de les partícules en suspensió inferiors a 2,5 micres, de diòxid de nitrogen i carboni negre. A la motxilla, també hi ha un GPS per documentar el recorregut que fan. Aquest procés es repetirà en el tercer trimestre de l'embaràs. A casa de la participant, també hi ha un sonòmetre i mesuradors de diòxid de nitrogen,entre altres mesuradors. A més, se'ls recollirà mostres d'orina i se'ls fa una analítica de sang.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article