El sindicat majoritari de metges convoca una vaga a l'atenció primària del 26 al 30 de novembre

Els professionals reclamen la reducció de les càrregues assistencials, la reposició de 920 professionals i recuperar poder adquisitiu


El sindicat Metges de Catalunya ha convocat una vaga de facultatius a l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) del 26 al 30 de novembre. El sindicat, majoritari entre el col·lectiu, reclama la disminució de càrregues assistencials, limitant-les a 28 visites diàries per consulta, la reposició de 920 professionals “perduts amb les retallades” i la recuperació del poder adquisitiu “arrabassat des del 2010” i que xifren en prop d'un 30%. També reivindiquen incrementar el pressupost sanitari destinat al nivell bàsic assistencial. Un total de 5.700 metges de 288 equips d'atenció primària estan cridats a secundar la vaga davant d'una situació que qualifiquen “d'extremament crítica”.

El sindicat Metges de Catalunya ha presentat aquest dimecres a Inspecció de Treball i a l'ICS una convocatòria de vaga de facultatius –metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs- prevista durant cinc dies, del dilluns 26 al divendres 30 de novembre.

“El sistema sanitari català està a urgències, però l'atenció primària està a l'UCI. Hem de prioritzar el malalt de l'UCI i, per tant, considerem que ara mateix la prioritat és l'atenció primària”, ha alertat el secretari del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya, Óscar Pablos, en una roda de premsa del sindicat per anunciar la convocatòria de vaga.

Pablos ha destacat que un dels principals motius per convocar la vaga és la "sobrecàrrega assistencial" i la "degradació de les condicions de treball" en el que, avisen, és una situació “insostenible”. “Situacions que haurien de ser extraordinàries s'han convertit en ordinàries a l'atenció primària, com tenir programades dues, tres, cinc o deu visites en un mateix minut. Aquestes situacions són una manca absoluta de respecte cap als professionals i la ciutadania”, ha lamentat el secretari del Sector Primària ICS del sindicat.

“Un model que fa emmalaltir els professionals”

“Aquest model ens està fent emmalaltir, està esgotant emocionalment els professionals. I el més greu és que aquest model està fent que el professional perdi moltes vegades el control sobre l'acte mèdic”, ha alertat Pablos. “Si no tenim un temps mínim de reflexió com a metges, estem posant en risc el pacient i el propi professional. Aquesta és una línia vermella que no pensem creuar i per això convoquem aquesta vaga”, ha advertit també.

Metges de Catalunya reclama recuperar la plantilla mèdica anterior a les retallades. Segons dades extretes de les 'Memòries ICS' facilitades pel sindicat, el 2010 6.645 professionals integraven la plantilla de facultatius d'atenció primària de l'ICS, mentre que el 2017, n'eren 920 menys, amb un total de 5.725. El sindicat també demana limitar l'agenda assistencial a un màxim de 28 visites diàries (23 presencials i cinc no presencials) i assignar un temps mínim de 12 minuts per visita presencial i sis minuts per visita no presencial).

L'organització sindical exigeix fixar una ràtio màxima de pacients per professional (1.300 pacients per al metge de família; 1.000 per al pediatre i 8.800 per al ginecòleg) i que es compleixin els terminis legals de referència per a l'accés a les consultes d'atenció primària, especialistes i proves complementàries. Són 48 hores per a les consultes ordinàries programades; 30 dies de demora màxim per a les derivacions preferents i 90 dies per a les derivacions ordinàries. També reclamen que s'ofereixin totes les places de formació sanitària especialitzada MIR disponibles a Catalunya i que es prioritzin les deficitàries d'atenció primària.

Els sous s’han reduït un 30%

L'altra gran denúncia del sindicat és la pèrdua de poder retributiu, que estimen en un 30% des del 2010, i per això demanen recuperar les condicions de treball anteriors a la crisi i percebre la retribució del complement de carrera professional des de la seva concessió, sense ajornaments.

Altres reivindicacions per millorar les condicions laborals són que es tanquin tots els centres d'atenció primària (CAP) a les 8 del vespre com a màxim; que es faciliti la conciliació de la vida laboral i personal amb propostes efectives; recuperar la plantilla mèdica dels dispositius d'urgència d'atenció primària (ACUT) prèvia a les retallades; equiparar les retribucions de la jornada de doblatge voluntari de l'ACUT a la dels equips d'atenció primària (EAP); que la jornada d'atenció continuada (guàrdia) sigui voluntària i no obligatòria; respectar el temps obligatori de descans després de la guàrdia i que la retribució de la seva hora d'atenció continuada sigui com a mínim el preu de l'hora de la jornada ordinària. També demanen que se substitueixi la figura del director d'equip d'atenció primària per la d'un coordinador escollit pels professionals i avaluat cada dos anys.

Pablos ha alertat que l'ICS “no troba ni trobarà metges que vulguin treballar en aquests condicions i amb aquestes retribucions”. “Algú li pot retreure a un metge jove que acaba l'especialitat que opti per un medicina privada, un dispositiu no ICS, una altra comunitat autònoma o un altre país, veient el panorama?”, ha inquirit.

En el capítol de finançament, reclamen que s'incrementi el pressupost sanitari destinat a l'atenció primària perquè rebi, com a mínim, el 25% del comptes totals del Departament de Salut. El 2010, el 18,4% del pressupost de Salut es va destinar a l'atenció primària; el 2017, va ser el 16,9%, segons dades facilitades pel sindicat i que tenen com a font el departament.

Una vaga “justa i necessària”

Davant aquesta situació “crítica”, Pablos ha afirmat que no han vist “cap acció decidida” de l'ICS per revertir-la i per això consideren que la vaga és “justa i necessària, amb l'objectiu de fer veure a l'administració que és imprescindible la priorització urgent i immediata de recursos cap a l'atenció primària”. El president del Sector Primària ICS, Javier O'Farrill, ha resumit que totes les reivindicacions són per garantir una “primària digna, de qualitat i ben retribuïda”.

La portaveu de l'Agrupació de Pediatres del sindicat, Anna Maria Roca, ha assenyalat que són molt conscients del que suposa una vaga i que no els agrada haver arribat fins aquí. “És una distorsió important en un sistema que ja s'aguanta amb fils; sabem el que costa trobar visita i els retards que hi ha”, ha afirmat Roca. “Després d'anys avisant que l'atenció primària estava a nivell d'UCI, haver de convocar una vaga és un fracàs de qui planifica, que ha estat sord i cec davant la informació que se li ha traslladat”, ha sentenciat.

Per demarcacions, els facultatius que estan cridats a la vaga són 4.136 de les comarques de Barcelona; 624 de Girona; 501 de Lleida i 464 de Tarragona, segons dades de Metges de Catalunya. Ara Treball haurà de decretar els serveis mínims de la vaga.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article