El president del Col·legi de Metges sobre la vaga: “Per molt menys, altres col·lectius ja n'haguessin fet”

Padrós afirma que el sistema està al “límit” i confia que es materialitzi l'anunci de l'Institut Català de la Salut de presentar un pla


El president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, entén els motius que han portat a convocar una vaga de facultatius de cinc dies a l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS), perquè, ha assenyalat, el sistema es troba en una situació “límit” i fa molt de temps que els professionals adverteixen de la urgència de trobar solucions. “Quan els metges plantegen vaga, sempre és l'últim recurs. Per molt menys, altres col·lectius ja haguessin fet vaga fa molt de temps”, ha afirmat Padrós.

Amb tot, el president del Col·legi de Metges de Barcelona confia, per al "bé de la sanitat", que es materialitzi l'anunci de l'ICS de presentar un pla amb accions a curt, mitjà i llarg termini en els propers dies, tal com va assegurar el seu director gerent, Josep Maria Argimon.

Després que aquest dimecres el sindicat Metges de Catalunya, majoritari en el col·lectiu, anunciés una vaga a l'atenció primària de l'ICS del 26 al 30 de novembre, Padrós s'ha mostrat convençut que l'organització ha recorregut a la vaga com a “últim recurs” i ha afirmat que no es veu “en cor de dir als metges que no poden utilitzar allò que la Constitució i els drets fonamentals els permeten fer com és poder defensar unes condicions justes”.

“Si no es prenen decisions molt aviat, haurem d'explicar a la població que a curt i mitjà termini, al sistema sanitari, se li està encenent la llum vermella”, ha alertat. De tota manera, Padrós creu que l'anunci de la direcció de l'ICS de presentar un full de ruta en els propers dies va mostrar la voluntat de trobar acords abans de la vaga i creu que “hi ha temps”.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona ha afirmat que “els sanitaris, i més concretament els metges, són el treballadors públics tractats pitjor durant l'època de crisi i retallades”. Padrós ha assegurat que el sistema sanitari “hagués entrat en fallida fa temps si no hagués estat pels compromís dels professionals”.

Padrós ha recordat que fa molt de temps que els professionals adverteixen que la situació es troba “molt al límit” i creu que “no s'hauria d’haver arribat fins a aquest punt”. El Col·legi de Metges de Barcelona va advertir el juny del 2017 que es podia produir un “col·lapse” a l'atenció primària si no s'actuava “amb celeritat”, també va alertar al Parlament de la necessitat urgent de trobar solucions i va presentar un plec de propostes consensuades amb els líders de l'atenció primària.

“Infrafinançament” i “manca de definició”

El president del COMB afirma que els professionals “estan cansats, esgotats” i denuncia que l'atenció primària s'ha convertit en “un espai on es fa de tot, a última hora i sense criteris clínics” i en “una màquina de producció per resoldre problemes”. “El metge acaba sent poc protagonista de les decisions que ha de prendre al llarg del da dia”, afegeix.

Padrós atribueix aquesta situació a l'”infrafinançament” del sistema sanitari i a la “manca de definició per part de l'administració del model de l'atenció primària que necessitem per a la Catalunya del segle XXI” i ha recordat que el Departament de Salut va anunciar l'Estratègia Nacional d'Atenció Primària i Salut Comunitària (ENAPISC), però que després no s'ha concretat.

Demana anar més enllà de l'”eslògan”

Davant aquesta situació, el Col·legi de Metges de Barcelona demana “màxim consens” al conjunt dels partits polítics. “Seria roí que la situació fos aprofitada pels que governaven o pels que volen governar però que saben perfectament els problemes que tenim. El problema nuclear és l'infrafinançament”, ha advertit.

“És fonamental que el conjunt de la classe política, de tots els colors, vagi més enllà d'un eslògan que vam defensar en el seu moment els professionals sanitaris: ‘Tenim un dels millors sistemes sanitaris del món’”, ha afirmat, per continuar: “En aquest eslògan hi havia una coma, que era ‘Cuidem-lo, cuidem el servei públic i repensem com el fem sostenible’. D'aquesta última part tothom se n'ha oblidat una mica”.

Padrós lamenta que hi ha hagut “un conjunt de responsables polítics al govern i a l'oposició que s'han quedat amb la cantarella que tenim un dels millors sistemes sanitaris” i considera que la ciutadania també hauria de ser “molt més corresponsable dels serveis públics”. El president del Col·legi de Metges de Barcelona reclama mantenir els ítems de qualitat d'un sistema pel qual s'ha treballat molt i que és “l'instrument públic que més ajuda en la cohesió de la societat i a reequilibrar moltes situacions d'injustícia i d'inequitat”.

Després que el sindicat Metges de Catalunya convoqués la vaga de facultatius, el director gerent de l'ICS es va mostrar convençut que no s'acabaria fent perquè prendrien “compromisos concrets” en els propers dies en un pla a curt, mitjà i llarg termini.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article