L’Aliança contra la Pobresa Energètica alerta que el Govern encara no ha activat el protocol per detectar casos de vulnerabilitat

La plataforma denuncia que dos anys després de la mort de la dona de Reus, Naturgy encara no ha pagat els 500.000 euros de sanció


L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) alerta que el Govern encara no ha engegat el protocol per detectar casos de vulnerabilitat. Ho denuncien dos anys després de l’incident que va ocasionar la mort de la Rosa de Reus, una dona de 81 anys que es trobava en situació de pobresa energètica i havia deixat de pagar la seva factura de la llum. Encara ara, alerta la plataforma, Gas Natura Fenosa, que ara s’anomena Naturgy, no ha pagat els 500.000 euros de sanció.

“Arran d’aquell cas, es va posar sobre la taula que la pobresa energètica mata. I no només això, sinó que les empreses tenen una responsabilitat clara a Catalunya de preguntar als serveis socials del municipi abans de tallar els subministraments”, explica l’APE.  El cas de la rosa, de fet, demostrava que no era un cas aïllat, sinó que hi ha milers de famílies a Catalunya que es troben en la mateixa situació.

Per això, la Generalitat es va comprometre a sancionar les empreses que rebien denúncies a través dels municipis i de les famílies afectades i també a iniciar expedients d’ofici per tal de vigilar l’actuació de les subministradores. Va ser just després de la mort de la Rosa, però, que el Govern va començar a fer periòdicament les inspeccions. El juliol de 2017, la Generalitat havia tramitat més de 200 expedients i gairebé la meitat van acabar amb sanció. Tanmateix, totes les sancions han estat recorregudes per part de les empreses subministradores.

“Tot i que, gràcies a l'aplicació de la Llei 24/2015, s'han aconseguit aturar milers de talls a Catalunya, encara a dia d'avui es produeixen talls il·legals. Per això, és imprescindible que tant les persones afectades com els propis municipis denunciïn a l'Agència Catalana de Consum els talls”, alerta l’APE.

També recorda que, per poder sancionar, un col·lectiu de bombers i la mateixa plataforma, amb el suport d’altres entitats, van presentar un protocol de detecció de casos de pobresa energètica l’estiu del 2017, però el Govern “no va complir la seva part” i encara no està actiu avui dia, només a Barcelona, perquè l’ajuntament sí que ho va assumir. “Exigim que el protocol s’activi abans d’acabar l’any”, reclama l’entitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article