Detectat el primer cas de dengue autòcton en un home jove del Barcelonès nord que ja està curat

El pacient afirma que no havia viatjat a cap zona endèmica d'aquesta malaltia ni a cap altre territori de l'Estat


L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha confirmat aquest divendres el primer cas de dengue autòcton a Catalunya. Es tracta d'un home jove resident al Barcelonès nord, que afirma que no havia viatjat a cap zona endèmica d'aquesta malaltia ni a cap altre territori de l'Estat.

Va iniciar els símptomes entre el 16 i el 18 d'octubre. Tenia malestar, febre i mal de cap, però ara ja està recuperat. Aquest és el sisè cas a tot l'Estat de dengue autòcton. És una malaltia que es transmet per picades de mosquits. Fins ara tots els casos registrats a Catalunya havien estat importats. En el que portem d'any se n'han confirmat 52.

La malaltia causada pel virus del dengue es contrau per la picada de mosquits infectats, igual que altres malalties, com són el chikungunya, la febre del zika i la febre groga. Es transmet per mosquits femella, principalment de les espècies Aedes aegypti i en menor grau Aedes albopictus. La transmissió directa entre persones no està demostrada. Es dona predominantment a les àrees urbanes i periurbanes.

Actualment és una malaltia endèmica a la major part dels països tropicals i subtropicals d’Amèrica Central, el Carib, Amèrica del Sud, el sud-est asiàtic, el sud del pacífic i a diversos països d’Àfrica. L’OMS estima que cada any tenen lloc entre 50 i 100 milions d’infeccions, entre les quals hi ha uns 500.000 casos de dengue greu i unes 22.000 defuncions, majoritàriament entre població infantil.

A Europa la possibilitat d’enfrontar-se a un brot de dengue ja és un fet. La transmissió local es va notificar per primera vegada a França i Croàcia l’any 2010 i en tres països europeus més es van detectar casos importats. El 2012, un brot de dengue a Madeira (Portugal) va causar més de 2.000 casos i es van registrar casos importats en deu països europeus més. Entre els viatgers que retornen de països on el virus és endèmic, el dengue constitueix la segona causa de febre diagnosticada, després del paludisme.

A Catalunya anualment es registren casos importats en viatgers que retornen de zones endèmiques. L’informe Casos de malaltia per Virus Chikungunya, Dengue i Zika a Catalunya es publica periòdicament durant la temporada de vectors.  

Des de l’any 2015, el Protocol per a la vigilància i el control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya estableix la vigilància específica dels casos i del vector o agent de transmissió de la malaltia durant la temporada d’activitat vectorial, per evitar que hi hagi casos autòctons secundaris a casos importats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article