Una bona recollida selectiva abarateix la taxa de tractament de residus

L’AMB bonifica aquells municipis que passen a reciclar més bé transferint-los els diners de l’estalvi obtingut per continuar aplicant millores


Quan un municipi millora la recollida selectiva de residus, se simplifica la tasca que es porta a terme a les instal·lacions de tractament perquè s’abarateixen els costos dels processos industrials. A més, els productes que se n’obtenen, com ara el compost a partir de matèria orgànica, són d’una qualitat superior i per tant, tenen més utilitats.

El tractament de residus de l’àrea metropolitana va a càrrec de l’AMB i està finançat, en un 85%, per la TMTR, és a dir, la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus, que cada habitatge paga a través de la factura de l’aigua. És per això que el preu de la taxa varia en funció dels nivells de reciclatge de cada municipi. Dit d’una altra manera, aquells municipis que reciclen millor menys taxa paguen.

Aquest és un fet que a ulls del vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, Eloi Badia, pot semblar “injustˮ per algunes famílies que esmercen molts esforços en el reciclatge de residus i, en canvi, viuen en ciutats on la majoria d’habitants no reciclen prou bé.

En aquest sentit, Badia ha explicat que l’AMB està treballant perquè en els propers anys els municipis metropolitans despleguin sistemes de recollida de residus més individualitzats –a través de la recollida porta a porta o dels contenidors intel·ligents– de manera que es podrà ajustar la TMTR no als nivells de recollida selectiva de cada municipi sinó a la participació individual. Així, els ciutadans que més participin a la recollida selectiva pagaran menys que els que no separen els residus. “És la nostra aposta”, ha dit Badia.

El reciclatge de l’àrea metropolitana de Barcelona, en dades

Actualment, l’àrea metropolitana recicla una mitjana d’un 34,7% i de cara al 2020 la Unió Europea exigeix arribar a la xifra del 50% de reciclatge sobre el total de residus generats. De fet, la ciutadania metropolitana va generar, el 2017, 447 quilos de residus per persona, o el que és el mateix que un total de 1,4 milions de tones amb un cost de 153 milions d’euros finançats, això sí, en un 85% a través de la taxa de tractament de residus.

Del conjunt de ciutats de l’àrea metropolitana, qui menys va reciclar l’any passat va ser Santa Coloma de Gramenet (20,5%), Sant Adrià del Besòs (20,6%) i Cervelló (21,1%). Qui més va ser Tiana (76,7%) i Torrelles de Llobregat (62,9%) , on han implantat sistemes porta a porta.

Una taxa més social

Durant el 2018 s’han introduït canvis en la taxa, que han fet que es converteixi en “més justa, incentivadora i socialˮ, segons Badia. S’ha incorporat una bonificació del 100% de la TMTR a les famílies vulnerables. S’estima que beneficiarà a entre 15.000 i 20.000 famílies amb un pressupost total de 800.000 euros.

A més de les bonificacions socials, també existeixen bonificacions ambientals per l’ús de la xarxa metropolitana de deixalleries que ja s’apliquen des de fa anys. El requisit que han de seguir els usuaris és obtenir el Carnet de Deixalleries que es pot demanar a qualsevol deixalleria presentant un rebut recent de l’aigua que vincularà el titular al domicili bonificat. La bonificació s’aplica a l’anualitat següent i és proporcional a l’ús. Així, qui fa servir la deixalleria dos cops l’any aconsegueix un 1% de rebaixa, mentre que qui hi va 15 o més vegades gaudirà del tipus màxim del 14%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article