Bargalló anuncia 12.209 beques menjador més que el curs passat

Ensenyament incrementa de 6 milions d'euros aquestes ajudes fins als 78 milions d'euros


El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, ha anunciat que aquest curs el departament destinarà 78 milions d'euros als ajuts de menjador escolar, 6 milions més que el curs passat. Això representen 12.209 beques menjador més que el curs passat. Durant la compareixença en la Comissió d'Ensenyament al Parlament, on ha fet balanç de l’inici del curs 2018-2019, també ha destacat la necessitat de disposar d'un pressupost “per a què aquest curs esdevingui absolutament normal”. Només d'aquesta manera ha dit que es podran “abordar les noves construccions proposades pel territori, ampliar la plantilla de personal, desplegar el decret d'escola inclusiva amb un nombre adequat de professionals i tornar fer efectiu el finançament de l'educació de 0 a 3 anys”, ha conclòs el conseller Bargalló.

En total, s'han atorgat 120.899 ajuts de menjador, 12.209 més que l'inici de curs passat. Dels ajuts concedits, 22.852 cobreixen el 100% del cost del servei i 98.047 cobreixen el 50% del cost del servei. El departament preveu destinar al voltant de 78 milions d'euros a ajuts de menjador, 6 milions més que l'any passat, una partida oberta que ha de permetre atendre a noves demandes al llarg del curs.

El conseller Josep Bargalló també ha afirmat que, quan es disposi de pressupost “es vol fer efectiu el finançament de les places públiques de 0 a 3 anys; i que s’està elaborant un nou decret de menjador escolar que permeti transformar aquest servei en un espai educatiu”. En el mateix sentit, ha explicat que el Departament ha obert els darrers dies un espai de participació al web per recollir propostes i suggeriments sobre com hauria de ser l'espai de menjador.

Nous alumnes i professors

Pel que fa a l'evolució del número d'alumnes, el conseller ha explicat que el curs 2018-2019 ha començat amb 1.574.193 alumnes, el que representen 8.176 més que el curs passat. Els matriculats de secundària s'han incrementat en 10.024 alumnes i els d'infantil i primària han disminuït en 4.195. Per altra banda els alumnes de formació personal són 3.985 més.

Als centres públics hi ha 690 docents més, en total 71.865 mestres i professors. L'increment de places ha de servir per donar resposta a l'increment de l'alumnat i oferir una millor atenció educativa en totes les etapes. Bargalló ha destacat que el 81% del professorat continuarà treballant al mateix centre que el curs passat. Es convocaran 5.005 places, en concret 3.604 del cos de mestres i 1.401 del cos de professors d'ensenyament secundari i de professors tècnics d'FP.

Nous centres

Pel que fa als nous centres de primària, aquest curs s'ha obert l'Escola Auditori al districte de Sant Martí de Barcelona. També s'han obert sis instituts de secundària, en concret l'Institut Nou de l'Hospitalet de Llobregat, l'Institut de Santa Coloma de Gramenet, l'Institut 22@ del districte de Sant Martí de Barcelona, l'Institut de Mollerussa IV, l'Institut Ca n'Oriac de Sabadell i l'Institut Joan Marquès de Terrassa.

També s'han creat tres instituts Escola per transformació d'escoles on s'implanta la secundària obligatòria. Són l'Institut Escola El Gornal de l'Hospitalet de Llobregat, l'Institut Escola Mar Mediterrània de Mataró i l'Institut Escola Àngela Bransuela de Mataró. També s'ha creat l'Institut Tecnològic de Barcelona de formació professional.

Han tancat dues escoles, una de pública i una de concertada, que són la Josep Espasa de la Pobla de Cérvoles i el Col·legi Sant Vicenç de Paül del districte de Sants de Barcelona, respectivament.

Respecte els mòduls prefabricats previstos per aquest curs, a primària s'ha passat dels 624 del curs passat als 608, a secundària dels 393 als 410. Pel que fa als centres totalment en mòduls prefabricats han passat de 95 el curs passat a 93 enguany.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article