La Generalitat crida a implicar joves i infants en la reivindicació dels seus drets

Aragonès ressalta la importància d'actuar en els primers anys de vida dels menors per garantir la igualtat d'oportunitats


La Generalitat ha fet una crida aquest dimarts perquè els més joves siguin conscients que “són subjecte de dret i no objecte de dret” en les polítiques d'infància, adolescència i joventut i ha afirmat que n'han de ser els “protagonistes”, en paraules del vicepresident del Govern Pere Aragonès, que aquest dimarts ha encapçalat l'acte de la Generalitat per commemorar el Dia Universal dels Drets de l'Infant.

Aragonès també ha defensat els recursos complementaris previstos en els pressupostos per als 0-3 anys com una “actuació estratègica” ja que “actuar des dels primers anys de vida és fonamental” per garantir la igualtat d'oportunitats. D'altra banda, Aragonès també ha agraït el compromís del teixit social, del tercer sector i voluntaris el seu paper en l'atenció als menors més vulnerables.

En el seu parlament, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda s'ha referit els prop de 3.000 menors d’edat no acompanyats que han arribat a Catalunya i que ha hagut d'atendre la Generalitat, en un “esforç”, ha dit, per “donar i garantir” els seus drets. En aquest sentit, Aragonès ha agraït l'actuació de “tothom” en l’atenció d'aquests joves i ha comentat que davant un fenomen com aquest l'actuació de la Generalitat “no és el perfecte que voldríem” i ha destacat la necessitat de “millorar sempre”.

El vicepresident també ha assenyalat que els recursos destinats als joves menors d’edat estrangers no acompanyats, dels quals la setmana el Govern va donar llum verd a un fons de contingència complementari, i ha dit que “no ha d’anar en detriment” a les polítiques d'atenció a la infància i adolescència dels qui ja estan aquí, ja sigui perquè han nascut a Catalunya o perquè hi tenen la família. “No per atendre un àmbit n’hem de desatendre un altre”, ha subratllat.

Per la seva banda, la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha reivindicat “el dret dels infants i joves a saber que tenen drets”. “Aquí els deures són d’ells però també som nosaltres des del govern ens cal sensibilitzar, educar, informar i fer pedagogia sobre aquests drets", ha afegit Oliva, que també veu "imprescindible" que els joves en prenguin consciència.

Segons Oliva, “el món canvia, la infantesa i la joventut també i els seus desitjos, expectatives i reivindicacions forçosament també s'han d'actualitzar”. “Em pregunto si els drets que actualment els adults hem dit que tenen els infants i adolescents són els drets que aquests infants volen tenir o si en volen tenir de nous”, ha continuat la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, que ha reclamat “deixar de veure els infants, adolescents i joves com a ciutadans del demà” sinó com a “present”.

Oliva també s'ha referit als joves menors d’edat no acompanyats que han deixat enrere casa seva per la violència o la pobresa i ha lamentat que els adults “els han arrabassat la infantesa”. “Fem que tots els nens i joves del món tinguin dret a xutar una pilota, a enfadar-se pel que a nosaltres ens semblen tonteries, a jugar, a somniar i no tenir malson, a riure i no plorar”, ha demanat.

Al final de l'acte, l'artista Carme Solé Vendrell ha pintat en directe el rostre d'un infant en una tela de dos metres d'alçada per dos d'amplada amb traços en blanc i negre amb la intervenció del cantautor Jaume Escala, que ha recitat el poema 'El niño yuntero' de Miguel Hernández i ha cantat la cançó del conte 'Els nens del mar'.

L'acte també ha comptat amb la presència del secretari de Difusió i Atenció Ciutadana, Miquel Gamisans; el director de l’Oficina de Drets Civils i Polítics, Adam Majó; i el director de Difusió, Jordi del Río.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article