Un document intern de l'Institut Català de la Salut revela que contractarà 200 metges i incrementarà els salaris

Metges de Catalunya denuncia “joc brut” per difondre el text en plena negociació per intentar desconvocar la vaga


Un document de catorze pàgines distribuït entre la plantilla de l'ICS anuncia la contractació de 201 metges, increments salarials per recuperar el poder adquisitiu perdut arran de la crisi i mesures per disminuir la pressió laboral, entre d'altres. El text s'ha distribuït aquest dimecres, en plena negociació amb els representants dels treballadors per intentar desconvocar la vaga de cinc dies anunciada per a finals de novembre.

Metges de Catalunya (MC) ha acusat l'ICS de practicar “joc brut” per distribuir el document “mentre s’estava duent a terme la cinquena reunió negociadora amb el comitè de vaga del sindicat". En assabentar-se de la distribució del document, els representants sindicals dels metges han abandonat la reunió. MC considera l'actuació de l'ICS “deshonesta”.

Des de la formació sindical s'ha advertit l'ICS que amb aquesta “estratègia” no s’aconseguirà “desincentivar o desunir el col·lectiu mèdic”. El sindicat manté la convocatòria de vaga.

Al document, l'ICS reconeix que la crisi econòmica ha causat “pèrdua de professionals” en combinació amb un increment “lent, però mantingut” de l’activitat. Això ha provocat una “sobrecàrrega de treball” i un “increment de les demores” en l’accés de la ciutadania als professionals mèdics.

Les necessitats de la plantilla

Per fer front a aquesta situació, al document s'especifiquen quatre eixos d'actuació, “enfortir el lideratge de l’atenció primària, actuar sobre la sobrecàrrega assistencial, millorar les condicions laborals i afavorir l'organització autònoma dels equips per facilitar la seva capacitat resolutiva”.

En el primer àmbit, s'afirma que a partir de l'1 de gener del 2019 les direccions d'atenció primària tindran un pressupost assignat “propi i transparent” i la “gestió pròpia” dels recursos humans.

A més s'anuncia la incorporació de 201 metges de família a l'ICS per cobrir les “necessitats actuals” de la plantilla, per assumir un plantejament de 12 minuts de temps mitjà per visita i una dedicació anual de 1.100 hores per a l'atenció directa. Altres mesures per combatre la sobrecàrrega assistencial són un increment efectiu del pressupost de substitucions.

En el tercer àmbit, el document preveu recuperar poder adquisitiu per als facultatius, amb mesures específiques per a les diferents especialitats, o mesures per a la conciliació de la vida familiar i laboral. Finalment, el document també estableix mesures per afavorir l'organització autònoma dels equips.

El director gerent de l'Institut Català de la Salut, Josep Maria Argimon, clou el document afirmant que el paquet de “mesures concretes” està pensat per ser “executat a curt termini”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article