Els promotors de la ILP per la Renda Garantida donen un ultimàtum al Govern perquè compleixi la Llei

El portaveu de la plataforma denuncia que els treballadors del SOC han rebut fins a 60 notificacions per “restringir” les concessions


“S’ha acabat el termini de cortesia. Ja fa més de quatre mesos que el conseller va assumir el càrrec i la llei no es compleix plenament”, ha etzibat el portaveu dels promotors de la ILP per la Renda Garantida, Diosdado Toledano, davant del Parlament. La plataforma considera que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies “fa trampes” a l’hora de desglossar les dades de sol·licituds aprovades, perquè barreja les xifres dels que reben la Renda Garantida amb les que els que complementen altres ajudes.

“No és només que s’incompleixi la normativa, sinó que es vulnera també la Llei de transparència”, ha avisat Toledano, que s’ha queixat de la manca de resposta de la conselleria a l’hora de donar compte de les xifres, periòdicament i en detall. A més, ha recordat que aquest últim trimestre de l’any el conseller Chakir el Homrani es va comprometre a explicar les dades de la implementació en seu parlamentària i encara no ho ha fet.

També ha advertit Toledano que encara resten pendents de resoldre uns 11.000 expedients d’aquelles persones que demanen que la Renda Garantida els complementi una ajuda de l’Estat. “La conselleria ho justifica dient que cal elaborar un reglament que encara s’està negociant, però aquest nou reglament no arriba. El primer esborrany que alguns grups parlamentaris ens han tramès no resol moltes qüestions”, ha argumentat el portaveu.

Aquest reglament, que el conseller va afirmar que s’aprovaria cap a principis del 2019, ha de permetre detallar de quina forma col·lectius que fins ara han tingut complicat accedir a la prestació ho puguin fer, com ara les persones sense llar o les dones que pateixen violència de gènere. I, de fet, la plataforma de promotors de la ILP per la Renda Garantida ha demanat conèixer quantes persones sense sostre han fet la sol·licitud des que es va posar en marxa la prestació, el 15 de setembre del 2017.

A més, els promotors de la Renda Garantida denuncien que els treballadors de les oficines del SOC que tramiten les sol·licituds han rebut fins a 60 notificacions de la conselleria per “restringir” les concessions de la prestació. “Ens sembla molt greu que això sigui així i demanem explicacions”, ha reclamat Toledano.

La plataforma també reclama més formació i acompanyament per a aquests treballadors. “Amb les dades hi pot haver controvèrsia, perquè es poden presentar de moltes maneres diferents, però la realitat de les persones que ho pateixen la coneixem bé nosaltres”, ha conclòs Toledano, que ha reclamat responsabilitat a tots els grups parlamentaris per exigir el bon compliment de la Llei i ha demanat una comissió d’investigació i i una auditoria externa per valorar la implementació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article