“Enderrocar el sensellarisme és possibleˮ

Amb motiu del Dia Mundial de les persones sense llar la XAPSLL ha organitzat una acció de carrer a Barcelona per “fer visibles els invisiblesˮ


El Pol és anglès. Fa set anys que viu a Barcelona i dos que ha perdut el pis. Va quedar sense feina perquè l’empresa on treballava va tancar i ara viu al carrer. El Manuel Carrasco està al seu costat i també dorm al ras. Tots dos reclamen “una habitació o un pis petitˮ per dormir “tranquils i lliuresˮ.

Els trobem a Plaça Sant Jaume on aquest dijous, 22 de novembre, s’han reunit 150 persones en una acció de carrer a càrrec de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar de Barcelona (XAPSLL) amb motiu del dia de les persones en situació de sense llar (25 de novembre). L’acte s’ha iniciat amb un centenar de siluetes amb forma de persona col·locades per tota la plaça. Aquesta acció ha volgut fer “visibles els invisibles”, és a dir, les persones que diàriament dormen als carrers i places de Barcelona, però també les solucions que la ciutadania proposa a l’administració i a la societat per fer front al sensellarisme.

Un cop realitzada l’acció, diverses persones en situació de sense llar han llegit un manifest, on s’hi ha destacat que, malgrat els avenços en la lluita contra el sensellarisme, més de 950 persones continuen dormint al carrer, i que més de 2.000 ho fan en equipaments municipals o d’entitats que conformen la XAPSLL. En conjunt, això suposa que més de 3.000 persones es troben en situació de sensellarisme a Barcelona.

Entre diferents parlaments, la responsable del programa de sense llar i habitatge de Càritas Barcelona, Fina Contreras, que ha reclamat a la ciutadania tenir un “canvi de miradaˮ cap a les persones sense llar i “veure-les com persones que pateixen constants vulneracions de drets bàsicsˮ. A més, ha afirmat que “enderrocar el sensellarisme és possibleˮ i que, per fer-ho, “calen solucions globals per part de totes les administracionsˮ.

Siluetes de persones sense llar a Plaça Sant Jaume de Barcelona | Judit Domènech

Tot seguit, la segona tinenta d’alcaldia, Laia Ortiz, ha insistit que “no es pot amagar una realitatˮ com la del sensellarisme perquè cada vegada la ciutat “atén a més personesˮ. Ha subratllat, també, que més enllà d’atendre les persones que actualment viuen al carrer cal “lluitar contra les causesˮ, com ara “l’exclusió residencial i l’increment de preus de lloguerˮ. “El 16% de persones ateses per les entitats tenen una feina i no poden subsistir en un habitatgeˮ, ha dit Ortiz.

Així com Contreras, Ortiz ha fet una picada d’ullet a la resta d’administracions, Estat i Generalitat, per combatre el sensellarisme i les causes d’aquest “fenomen global amb impacte localˮ. Finalment, ha agraït a les entitats la seva tasca contra la situació de les persones sense llar: “Gràcies per no callar i fer-ho visibleˮ.

En acabar els parlaments, persones sense llar han escrit els seus desitjos en post-its que han enganxat a les siluetes repartides arreu de la plaça. Tots els missatges han coincidit amb el desig de tenir una llar on viure.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article