Les infermeres se senten “absolutament oblidadesˮ al document de millores distribuït per l'ICS

AIFiCC xifra en 18.000 el nombre de professionals de la infermeria que falten a Catalunya


L'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) ha denunciat que la infermera familiar i comunitària està “absolutament oblidadaˮ al document 'Accions de millora a l'Atenció Primària de l'ICS' distribuït ahir per la direcció de l'Institut Català de la Salut entre els professionals de la institució. Les infermeres consideren que el “pla de xocˮ que planteja el document és “clarament esbiaixatˮ, atès que no “posa en valorˮ l'aportació de la infermera a l'atenció primària de salut.

El col·lectiu subratlla que la infermeria representa el 30% dels professionals dels centres d'atenció primària de salut i alerten que buscar solucions “únicamentˮ a les “necessitats d'agendaˮ dels metges pot generar “més desequilibris i malestarˮ als equips.

Entre d'altres, l'entitat denuncia ràtios d'infermera per habitant “molt per sota dels desitjablesˮ, i alerta que això posa “en riscˮ la qualitat de l'atenció. I opina que el càlcul que es fa al document distribuït ahir per la direcció de l'ICS és “poc realistaˮ perquè “responˮ a la “demanda exclusiva d'un sol col·lectiuˮ. També lamenta que el document no va en la línia de valorar més la infermeria ni d'impulsar-ne el lideratge per “millorar la qualitat de les cures i la salut de la poblacióˮ.

L'entitat sí aprova l'aposta de l'ICS per enfortir el lideratge de l'atenció primària, amb pressupost propi, gestió de recursos humans i rendició de comptes directe a la direcció de l'ICS, però recorda que “malauradamentˮ els equips d'atenció primària dirigits per infermeres no arriben al 7%.

AIFiCC xifra en 18.000 el nombre de professionals de la infermeria que falten a Catalunya, dada que no queda reflectida “en cap puntˮ al document de l'ICS. L'entitat afirma que actualment hi ha un rati de 5,74 infermeres per cada 1.000 habitants, mentre que a Europa és de 8,8.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article