Centenars de metges en vaga ocupen la seu de l'Institut Català de la Salut i tallen la Gran Via

Metges de Catalunya assegura que el seguiment de l'aturada és, el primer de vaga, del 77,3%


Centenars de metges han tallat aquest dilluns la Gran Via i han ocupat el vestíbul de la seu de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Barcelona. Metges de Catalunya ha assegurat que el seguiment de la vaga que ha començat aquest dilluns és pràcticament del 100%. Apunta també que gent d'arreu de Catalunya ha vingut a Barcelona per manifestar-se davant de la seu de l'ICS. Entre els lemes que han cridat hi ha 'Volem més temps per als nostres pacients', “Vaga, vaga, vaga, la Primària ja no ‘traga’“, “Menys discursos i més recursos” o “Argimon enganya a tot el món”, en referència al president de l'ICS.

Precisament, el sindicat és pessimista amb la reunió de negociació d'aquesta tarda perquè Argimon ja ha descartat limitar a 28 el nombre de visites per metge, tal com demanen els convocants. A partir de les 11 del matí, els metges s'han anat concentrant davant les portes de l'ICS, a la confluència entre la Gran Via i el carrer Balmes de Barcelona, on s'ha llegit un manifest on principalment es demana més recursos per l'atenció primària que permeti una millor atenció als pacients.

En declaracions als mitjans, el president de la secció de primària del sindicat Metges de Catalunya, Javier Ofarril, ha assegurat que els metges no poden “esperar més” i que la situació actual suposa “posar en risc la població”. “La sanitat privada està malalta”, ha conclòs, Ofarril, que ha recordat que durant els darrers anys han fet “l’impossible” i per tant, assumeix que en aquests moments la solució “està en mans de l'ICS”.

Amb el lema general de Atenció Primària, digna i respectada, els convocants han cridat consignes a favor d'una millora de les condicions de treball com ara “Vull qualitat i no precarietat” o “La pressió assistencial ens fa mal”. Els metges en vaga, amb qui també han coincidit facultatius de la sanitat concertada que també han secundat l'aturada convocada per alguns sindicats, han criticat que no hi ha temps per atendre als pacients i que els usuaris poden haver d'esperar entre tres i quatre setmanes per tenir hora amb el seu metge de capçalera. Ofarril també ha denunciat que es puguin arribar a concertar fins a sis visites a la vegada, i per això ha qualificat de “just i necessari”, les demandes del col·lectiu.

Precisament el nombre de visites diàries és un dels esculls de la negociació que s'està duent a terme aquests dies i després que aquest dilluns al matí, del director de l'ICS, Josep Maria Argimon, ho hagi descartat, Metges de Catalunya encara “amb pessimisme” la reunió d'aquesta tarda al Departament de Treball.

En aquest sentit, Carolina Roser, membre del comitè de vaga, ha criticat que l'ICS pugui acceptar donar 12 minuts per cada visita però en canvi no vulgui limitar el nombre de visites diàries. Roser recorda que els metges tenen 6 hores d'assistència i per tant, els 12 minuts s'han de dividir i “no hi caben infinites visites”. “No acaben d'entendre i no ho volen acceptar”, ha dit Roser.

Per aquesta metgessa de família, el suport del col·lectiu ha estat “històric” perquè a la mobilització s'hi ha sumat companys de tot el territori Roser ha xifrat en “el 77,3%” el seguiment de l'aturada dels facultatiu de primària i ha destacat que “no havia passat mai” per la qual cosa, confia que l'ICS es decideixi a donar als metges “el temps suficient per a la qualitat i seguretat dels nostres pacients, i per no emmalaltir”. El Govern, en canvi, assegura que la xifra de seguiment és del 44,76%.

La concentració ha tingut un caire molt reivindicatiu, i els metges han fet sentir la seva indignació amb una sorollosa protesta també dins la seu de l'ICS. De fet, el col·lectiu ha entrat de manera espontània al vestíbul de la institució per traslladar encara més a prop dels directius la seva protesta.

Després de vint minuts, els metges han decidit sortir de l'edifici i en manifestació s'han començat a desplaçar fins a la seu de la Unió Catalana d'Hospitals, al carrer València, on hi ha convocada la concentració del personal de la sanitat concertada que també han estat cridats a la vaga per part del sindicat Metges de Catalunya, que no va signar el conveni del SISCAT.

L’ICS no vol limitar el nombre de visites

En resposta a la vaga, el director de l'ICS, Josep Maria Argimon, ha descartat limitar el nombre de visites per dia per cada metge d'atenció primària. En declaracions a Rac 1, ha argumentat que no hi ha ningú a l'entorn que hagi apostat per aquesta mesura, perquè pot suposar “dificultar l'accessibilitat” al CAP.

“No és la manera, la manera és reduir la població assignada”, ha indicat Argimon, que ha explicat que la proposta de l'ICS és reduir de 1.500 a 1.300 els pacients assignats a cada metge, i remunerar la sobrecàrrega de feina als professionals que vulguin assumir-la. “L'escreix que fan aquests professionals l'hem de remunerar. Si és un 10% més d'escreix, un 10% més de salari”, ha subratllat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article