Barcelona doblarà fins a les 400 places l’allotjament d’emergència els dies més freds

La ciutat ja compta diàriament amb 1.346 places municipals per a persones sense llar, un 29% més que l’any 2015


L’Ajuntament de Barcelona activarà aquest hivern l’Operació Fred per a persones en situació de sense llar, amb 400 places d’allotjament addicionals que s’obriran en funció de les temperatures registrades, tal com marca el protocol d’emergències pels dies més freds de l’any.

Aquesta és, segons l’ajuntament, “xifra més alta assolida a la ciutat”, ja que afegeix 200 places a les que han funcionat durant els últims anys. En paral·lel, seguiran actives les 2.130 places per a persones sense llar adscrites a la Xarxa d’Atenció de Persones Sense Llar (XAPSLL), de les quals 1.346 són municipals.

L’Operació Fred té una primera fase preventiva que s’activarà quan les temperatures baixin al voltant dels cinc graus centígrads de manera generalitzada a tota la ciutat. En aquest moment es reservaran 75 places del Centre d’Estades Breus (CEB) que hi ha a la planta superior del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) com a allotjament d’emergència per a persones que dormen al carrer.

Aquestes places romandran obertes previsiblement durant més d’un centenar de dies fins que les temperatures es recuperin i tornin a valors més elevats. També les places del CEB es garantiran en un altre equipament per poder donar continuïtat a les emergències o urgències que es puguin produir a la ciutat.

En cas que les temperatures baixin fins als zero graus centígrads, l’Ajuntament activarà l’Operació Fred en fase d’alerta i disposarà per primer cop de 325 places més per donar resposta a aquesta situació d’emergència. L’activació de l’alerta implica que els equips municipals surtin al carrer a fer seguiment de les persones en situació de sense llar i les convidin a allotjar-se en un equipament per evitar els riscos de salut associats a temperatures negatives.

Aquestes 325 places es divideixen en 150 places en un equipament escolar actualment en desús al districte de Sant Martí, 100 en un equipament a Sarrià-Sant Gervasi, 30 places per a dones al districte de l’Eixample, 25 places al mateix CUESB i 20 places més en un recurs residencial ja existent també a Sarrià-Sant Gervasi.

L’activació de la fase d’alerta es va produir en dues ocasions durant l’hivern passat i, davant d’una baixada sobtada dels termòmetres a finals de març, també va ser necessari reobrir el dispositiu en fase preventiva quan ja s’havia donat per finalitzat.

De fet, aquestes 400 places formen part del dispositiu inicial que fa l’Ajuntament però, igual que va passar l’any passat, en cas que sigui necessari s’habilitaran més places addicionals i el consistori estarà en disposició de proporcionar refugi a totes les persones que ho requereixin durant els dies més freds. Això implica destinar a aquesta situació altres equipaments municipals i mobilitzar recursos humans i materials per assegurar els subministraments alimentaris, el suport social, la seguretat i la neteja dels espais habilitats.

Creix el programa Primer la Llar

A banda de l’Operació Fred, que respon estrictament a una situació puntual d’emergència durant els dies de més risc per a les persones que pernocten a la via pública, el consistori farà el desplegament progressiu del Pla de Lluita contra el Sensellarisme 2016-2020, el primer de les seves característiques i que està consensuat amb totes les entitats que treballen en aquest àmbit i que conformen la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL).

Així doncs, a banda de les 400 places addicionals durant l’hivern, seguiran funcionant les 2.130 places diàries que formen part de la XAPSLL. Un total de 1.346 d’aquestes places són municipals, que han augmentat un 29% des de l’any 2015. D’igual manera, el pressupost municipal ha crescut també un 29%, dels 27 als 35 milions d’euros.

Com a part d’aquest pla, l’Ajuntament de Barcelona licitarà properament els nous contractes públics de gestió del programa Primer la Llar, que per primera vegada permetrà arribar al centenar d’habitatges i que també per primera vegada suposarà que la gestió social es desvinculi de la provisió de l’habitatge. La posada en marxa d’aquest projecte pilot, l’any 2015, ha permès identificar les febleses i fortaleses del programa, que es tindran en compte a partir d’ara.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article